BiH
0

Andrej Ivaniš i Adnan Brđanin pobjednici u državnom takmičenju iz informatike

Klix.ba
Udruženje ″Informatičke olimpijade u Bosni i Hercegovini″ organizovalo je ove godine 16. Državno bh. takmičenje iz informatike za učenike osnovnih i srednjih škola. Takmičenje je održano u subotu i nedjelju, 16. i 17. 06. 2012. godine u prostorijama Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.
Andrej, Ishak i Daniel na IUS-u
Andrej, Ishak i Daniel na IUS-u
Među 110 registrovanih takmičara (za oba takmičenja), koji su došli iz svih krajeva BiH, najbolje rezultate postigli su slijedeći učenici:

Kategorija srednih škola:

  1. Andrej Ivaniš, Gimnazija iz Banje Luke,
  2. Daniel Ferizović, Mješovita srednja škola iz Bosanskog Petrovaca i Ishak Numanagić, Druga gimnazija iz Sarajeva,
  3. Aleksandar Kelečević, Gimnazija iz Banja Luke.

Kategorija osnovnih škola:

  1. Adnan Brđanin, OŠ "Musa Ćazim Ćatić", Sarajevo
  1. Irfan Smajević, OŠ "Hilmi ef. Šarić" - Tarčin, Hadžići
  2. Fatih Zukorlić, OŠ "Hamdija Kreševljaković", Sarajevo

"Održavanje oba navedena takmičenja vrši se, prije svega, u interesu bh. učenika i od velike je važnosti za njihov daljnji obrazovni, ali i naučni i stručni razvoj. Također, veliki odziv i učešće takmičara na ovom državnom takmičenju iz informatike potvrda je velikog talenta učenika, ali i respektabilnog rada u matičnim školama, kako rada samih učenika, tako i rada njihovih nastavnika", saopšteno je iz IUS-a.

Kao nagradu za postignute rezultate na održanom takmičenju, od strane menadžmenta Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, dodijeljene su tri stipendije za školovanje na ovom međunarodnom Univerzitetu za tri prvoplasirana učenika srednjih škola (maturanti).

"Cilj ovog stipendiranja je da se učenici na konkretan način podstaknu na dalje školovanje i svoje stručno usavršavanje, te da se, što je moguće više, promovišu kompjuterska znanja i sposobnosti kod mladih, istinski talentovanih ljudi. Osim toga, omogućavanjem besplatnog školovanja na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu namjera je i da se mladi bh. informatički geniji zadrže na školovanju na ovom Univerzitetu i da, samim tim, ostanu u svojoj zemlji – Bosni i Hercegovini".

Zanimljivo je napomenuti da je drugoplasirani srednjoškolac na ovogodišnjem takmičenju, Daniel Ferizović iz Bosanskog Petrovca, brat prošlogodišnjeg pobjednika na istom takmičenju, Damira Ferizovića, koji je svoje školovanje uspješno nastavio u Njemačkoj.