BiH
0

Analiza DNK pokazala da nije testiran mozak krave iz Ivankova

FENA
Rezultati DNK analize potvrdili su da krava čiji je mozak bio na analizi u Weybridgeu nije krava Šana podrijetlom iz obiteljskog gospodarstva u Ivankovu.

Iako su krave zamijenjene dok su bile žive, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Republike Hrvatske u današnjem saopštenju odbacuje svaku sumnju o mogućnosti zamjene uzoraka mozga krava uzetih za analizu na kravlje ludilo, koje su toga dana klaonički obrađene.

Ministarstvo ponavlja i tvrdi da je uzorak mozga koji je analiziran u Hrvatskoj i u Weybridgeu pripadao kravi koja je tog dana klaonički obrađena.

Od ranije se neslužbeno doznaje da je nakupac stoke Milenko Pribičević kravu Šanu, koju je kupio od Ivana Cerančevića iz Ivankova, prodao, a zatim njezinu markicu stavio na drugu kravu i upotrijebio njene dokumente i odvezao ju u klaonicu "Pivac" kod Vrgorca.

Krava je zaklana, a u redovnoj je proceduri njezin uzorak poslat na testiranje u Zagreb gdje se posumnjalo u kravlje ludilo, no to je na kraju svojim rezultatom opovrgnuo laboratorij u Velikoj Britaniji.

Takođe se pretpostavlja da je krava Šana zaklana u jednoj od nelegalnih klaonica koja je u međuvremenu zatvorena.

DNK analizu, čiji su rezultati danas dobiveni, proveo je Laboratorij Medicinskog fakulteta u Osijeku, poređenje genotipova dvaju telića i krave za koju se sumnjalo da su njeni potomci te je sa "stopostotnom sigurnošću isključena mogućnost da je krava majka tih telića".

Drugim riječima, krava za koju je Hrvatski veterinarski institut na osnovu tri testiranja posumnjao da je oboljela od kravljeg ludila, a što je laboratorij u Weybridgeu opovrgnuo, nije krava Šana porijeklom s porodičnog imanja iz Ivankova.

U vezi sa cijelim slučajem, u toku su veterinarska i policijska istraga koje trebaju dati odgovore na sve okolnosti vezano za utvrđene nepravilnosti, navodi Ministarstvo poljoprivrede i dodaje da će o svemu na vrijeme obavijestiti javnost, kao i o mjerama protiv odgovornih.

U vezi sa prometom stoke i mesa, odnosno suzbijanje sivog tržišta stoke i mesa, Ministarstvo navodi da već treći dan veterinarski inspekcijski timovi nadziru promet stoke, rad klaonica te veterinarskih službi.

U dva dana zatvoreno je sedam klaonica u kojima su utvrđeni različiti, uglavnom teži propusti.

O svim daljnjim aktivnostima i rezultatima nadzora hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede izvijestit će početkom iduće sedmice.