Nakon intervjua
260

Analitičari o "tenzijama" između BiH i Srbije: Providna igra na koju će nasjesti primitivno biračko tijelo

Piše: M. N.
Srećko Latal i Dinko Gruhonjić
Srećko Latal i Dinko Gruhonjić
Nakon što je objavljen intervju Bakira Izetbegovića za Deutsche Welle u kojem iznosi stavove o Kosovu, Sandžaku i drugim političkim temama, digla se bura, a reagovali su dužnosnici iz RS-a i Srbije. Između dvije zemlje tenzije su ponovo povećane, a prema mišljenju političkih analitičara, potpuno bespotrebno.

Programski urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić kazao je kako je ovo sve još jedna providna igra na koju će primitivno biračko tijelo u obje države još jednom nasjesti po principu da u toru možda smrdi, ali je ipak toplo.

"Ja sam prosto fasciniran činjenicom da nam nacionalistički ološ već 30 godina, na potpuno isti način, nabacivanjem lopte na volej zagorčava život i čini ga nemogućim za našu djecu koja zbog toga bježe glavom bez obzira, i iz BiH i iz Srbije. Tako da ja ne vidim ovdje ništa novo, osim za rejting gospodina Bakira Izetbegovića i za gospodina Aleksandra Vučića, iako im atribut gospodin nikako ne pristaje", kazao je Gruhonjić za Klix.ba.

Direktor analitičke organizacije SOS Srećko Latal kazao je kako izjave koje djelimično ili nedjelimično proizvode tenzije, a potom reakcije i komentare ne trebaju ni BiH ni Srbiji, iako takve izjave političari često daju.

"Ovo se treba posmatrati s nekoliko aspekata. Bitno je da svi koji izvještavaju i komentarišu čuju u cjelosti intervju jer je Izetbegović ponovio ono što je Čović rekao nedavno, a to je da se zvanični stav BiH za Kosovo ne može promijeniti bez dogovora sva tri naroda. Jeste rekao da je njegovo lično mišljenje da je Kosovo trebalo biti priznato i da su lokalni lideri u RS-u ponekad rigidniji nego u Srbiji kada je riječ o ovom pitanju. Posmatrajući tu njegovu izjavu on zadržava zvaničan stav BiH što je da bez dogovora tri naroda nema mijenjanja zvanične politike prema Kosovu. Da li je uredu da političari u BiH ili gdje drugo daju lična mišljenja i proizvode bilo kakve reakcije, to ide na dušu političarima", rekao nam je Latal.

Istakao je da političari u BiH i ostatku regije, pa i šire, previše često koriste ovakve situacije da bi se prikazali u javnosti kao veliki branioci nekih nacionalnih, političkih ili ideoloških pozicija.

"Mislim da u ovoj situaciji ne postoji zaključak crno ili bijelo, već da ima mnogo nijansi sive boje", kazao je Latal.