Reakcija Beograda
7

Stefanović želi reakciju Vučića zbog Izetbegovićeve izjave da je "Kosovo do sada trebalo biti priznato"

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović kazao je da će predsjednik države vjerovatno sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost zbog izjava Bakira Izetbegovića o tome da je Kosovo do sada trebalo biti priznato.

"Ovakve najave nisu dobre za situaciju u regionu. Očekujem da će Aleksandar Vučić, zbog najave Bakira Izetbegovića da će BiH priznati nezavisnost Kosova, sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost u narednih 48 sati. Ovo tijelo će razmotriti dalje korake države i naš odnos prema takvom potezu Izetbegovića", izjavio je Stefanović, a prenose Novosti.

On je kazao da bi volio da se radi o lošoj interpretaciji Izetbegovićeve izjave.

"Ako je istina, to je jedan od najtežih udaraca koje Srbiji može da nanese jedna susjedna zemlja. Ne znam da li Izetbegović razumije koliko komplikuje i usložnjava situaciju u regionu. Ne samo odnose između dvije zemlje, već i između dva naroda. Pogotovo poslije svih pozitivnih signala koje su predsjednik i Vlada Srbije pružili u BiH, poslije svih pozitivnih stvari koje smo učinili u međusobnoj saradnji", kaže Stefanović.

Podsjećamo, Izetbegović je u razgovoru za DW između ostalog kazao da je Kosovo trebalo do sada biti priznato.

"Što se mene tiče, dosad bi Kosovo trebalo da bude priznato. Sad će se naljutiti naše kolege, Srbi, ali naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli štetu unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu", rekao je Izetbegović.

Na pitanje hoće li BiH priznati Kosovo, Izetbegović je kratko odgovorio "da".