BiH
0

Amnesty International pozdravio hapšenje Radovana Stankovića

SRNA
Radovan Stanković
Radovan Stanković
Amnesty International pozdravio je hapšenje Radovana Stankovića, koji je iz zatvora u Foči pobjegao nakon što ga je Sud BiH osudio na 20 godina zbog zločina protiv čoviječnosti, ističući da je riječ o značajnom događaju za žrtve njegovih zločina.

U saopštenju Amnesty Internationala navodi se da su skoro pet godina dok je Stanković bio na slobodi, mnoge žrtve silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja živjele u strahu.

"Njegovo bjekstvo ponovo je izazvalo traume kod tih ljudi, a mnoge je obeshrabrilo u njihovoj namjeri da svjedoče, zbog straha za ličnu bezbjednost", ističu u Amnesty Internationalu. 

U saopštenju se podsjeća da još nema zatvora na nivou BiH za lica koja su osuđena za ozbiljna krivična djela, uključujući i lica osuđena za ratne zločine, te ukazuje na sporo provođenje Strategije za procesuiranje ratnih zločina BiH. 

Prema podacima,  Amnesty Internationala do danas je pred sudovima u BiH okončano manje od 50 slučajeva silovanja i drugih seksualnih zločina. 

Radovan Stanković uhapšen je u subotu, 21. januara, u Foči. On je 25. maja 2007. godine pobjegao iz fočanskog zatvora gdje je bio upućen na odsluženje 20-godišnje kazne, nakon što ga je Sud BiH proglasio krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene 1992. godine na području Foče.

Stanković je pobjegao prilikom sprovođenja na Stomatološki fakultet radi stomatoloških usluga.