BiH
31

Amir Ahmić: BiH mora pravno i politički iskoristiti presudu protiv Hrvatske

Anadolija
Amir Ahmić (Foto: Anadolija)
Amir Ahmić (Foto: Anadolija)
Bošnjački oficir za vezu sa Haškim tribunalom Amir Ahmić izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da Bosna i Hercegovina mora "pravno i politički" iskoristiti presudu kojom je nedvosmisleno potvrđeno da je Hrvatska izvršila agresiju na suverenu i nezavisnu BiH.

Kako očekuje, Ured tužioca u Hagu će se žaliti na visinu kazne Prliću i ostalima koji su osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

"Ako je u pet presuda Haškog suda Hrvatska utvrđena kao agresor, ako je u zadnjoj presudi konstatirano da je u tome učestvovalo rukovodstvo Hrvatske i tzv. 'Herceg-Bosne', a u okviru 'zločinačkog poduhvata', to ostavlja prostor da se drugim mjerama, pravnim i političkim, mogu određene stvari preduzimati. To zavisi, prije svega, od političkih faktora. Dakle, da li će presuda biti korištena politički i pravno ili u druge svrhe. Da li se radilo o međunarodnoj zajednici ili unutrašnjoj politici ova se činjenica mora uzeti u razmatranje", kazao je Ahmić za agenciju Anadolija.

Dodaje kako je, ipak, najvažnija činjenica da su žrtve nakon 20 godina dobile satisfakciju.

"Historijski je utvrđeno da je u jednom momentu tzv. 'Herceg-Bosna' bila zločinačka organizacija. Jadranko Prlić je u završnoj riječi rekao da bi sve isto uradio. Sada ima vremena da misli o tome. Dakle, utvrđena je serija raznovrsnih zločina koji su učinjeni, a sve u cilju odvajanja dijelova BiH i pripajanja istih Hrvatskoj. Tu je glavni instrument bio zločin. To su zaključci preko kojih niko ne može da pređe", podvukao je.

Prema njemu, tužitelji su dokazali najbitnije tačke optužnice.

"To je mrvica pravde u odnosu na strašne zločine koji su desili u tzv. 'Herceg-Bosni', koja je poražena vojno, jer nisu uspjeli odvojiti dijelove teritorija i priključiti ih Hrvatskoj, ali i politički, jer je dekonstruirana u Washingtonu kada je nastala Federacija BiH te pravno danas u Hagu", rekao je Ahmić.

Ne boji se da bi presude mogla biti poništene u drugostepenom postupku.

"Ja lično smatram da će svi ovi navodi ostati. Pogotovo poznavajući obim i kvalitetu dokaza koji su prezentirani u Tribunalu, kao i ovom postupku. Istina, svašta se dešava pred Tribunalom u drugostepenim postupcima. Ostaje obaveza države BiH da i dalje poklanja pažnju i nastavi kvalitetnu saradnju sa Hagom da ova presuda ostane takva kakva jeste", zaključio je Ahmić u razgovoru za agenciju Anadolija.