BiH
19

Američka Nacionalna sigurnosna agencija prisluškivala i u BiH

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Njemački list Spiegel jučer je objavio da postoje novi dokumenti o prisluškivanju državnika i pojedinaca iz 122 zemlje svijeta.

Kako tvrdi navedeni list, Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) je dobila dozvolu od nadležnih sudova da može prisluškivati i nadzirati u državama kao što su Kina, Meksiko, Japan, Venecuela, Jemen, Brazil, Sudan, Guatemala, Bosna i Hercegovina i Rusija.

"U praksi, sudska odobrenja NSA je koristila u različite svrhe, da nadziru telekomunikacijske kompanije ili osobe", piše Spiegel pozivajući se na podatke obavljene od strane bivšeg uposlenika NSA Edwarda Snowdena.

Prema dostupnoj parcijalnoj listi državnika koji su prisluškivani na prvom mjestu se nalazi bivši malezijski premijer Abdullah Bedevi.

Tu su još i bivši somalijski predsjednik Abdullahi Yusuf, palestinski predsjednik Mahmud Abbas, bivši peruanski predsjednik Alan Garcia, predsjednik Bjelorusije Aleksandr Lukašenko, bivši predsjednik Guatamale Alvaro Colom, bivši kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe, bivši malijski predsjednik Amadou Toumani Toure, njemačka kancelarka Angela Merkel, sirijski predsjednik Bashar Al-Assad i bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko. 

Ovi podaci najvjerovatnije će biti korišteni pri donošenju odluke da li će biti pokrenuta istraga o prisluškivanju Nacionalne sigurnosne agencije u Njemačkoj.

NSA