Bjelašnica
0

Ambrozija cvjeta, vlasti sjede skrštenih ruku

Sarajevo-x.com
Grupa ekologa iz Kantona Sarajevo jučer se uputila na područje Babinog dola na Bjelašnici gdje je, prema njihovoj evidenciji, ambrozija u opasnoj fazi cvjetanja.

Oni upozoravaju da je u narednih 60 dana izuzetno opasno ići na Bjelašnicu upravo zbog ogromnog broja stabljika ambrozije koja se već izmakla kontroli.

Ekolozi su se jučer uputili na lice mjesta te na samo 30-ak kvadratnih metara iz korijena iščupali preko 350 stabljika ove opasne biljke. Kako kažu, svjesni su da bez masovne akcije ovo zlo se ne može iskorijeniti.

Također, ogorčeni su pasivnošću i nemarom kantonalne vlade u Sarajevu, koja bez obzira na brojne apele, do sada nije reagovala. Prošle godine, podsjećaju ekolozi, poslije nekoliko urgencija, nadležni su poslali nekoliko radnika koji su samo posjekli nešto stabljika. Nažalost, ove godine su na tim mjestima nikle još čvršće biljke tako da se jedva mogu isčupati.

Neodgovornost prema građanima pokazala je i općina Trnovo u čijoj nadležnosti se nalazi područje olimpijske planine Bjelašnica, a koji do sada nisu ništa poduzeli kako bi uklonili ambroziju.