Lekcija domaćim vlastima
7

Ambasadori EU autobusom išli na sastanke po Banjoj Luci

Piše: D. T.
Da se mjere štednje u EU shvataju ozbiljno potvrdila je i jučerašnja posjeta šefa Delegacije EU Petera Sorensena i 17 ambasadora zemalja članica EU akreditovanih u našoj zemlji, koji su tokom svoje posjete Banjoj Luci na sve sastanke išli autobusom.

Mnogobrojna delegacija EU je tokom jučerašnje posjete gradu na Vrbasu imala više sastanaka sa predstavnicima vlasti i kompanija, a na sve skupove išli su zajedno, autobusom jednog domaćeg preduzeća.

Ova, za naše uslove čudna situacija mnoge građane je ostavila zbunjenim, jer tvrde da na takvo nešto nisu navikli.

"Teško je povjerovati da se radi o međunarodnim političarima, jer zvuči nezamislivo da naši ministri sa svojim savjetnicima na neki od sastanaka idu autobusom. Da su oni odlazili na neki od sastanaka, ovdje bi bila kolona automobila, sa mnogobrojnom pratnjom i rotacijama", rekao je za Klix.ba građanin koji se jučer zatekao u centru Banje Luke.

Naš sagovornik je dodao kako u Evropi pojedini ministri već odavno na posao idu biciklom, a da je i ta praksa kod nas nezamisliva.

"Mislim da bi građani BiH bili u čudu kada bi se dogodilo da se za neki sastanak, gdje se okuplja više funkcionera, organizuje vožnja autobusom, a situaciju odlaska na posao biciklom ne mogu ni zamisliti", naveo je Banjalučanin sa kojim smo pričali u centru grada.

U ovom slučaju matematika je prosta, jer je potpuno jasno da bi dvadesetak skupocjenih automobila, s brojnom pratnjom i osiguranjem, od Sarajeva do Banje Luke potrošilo mnogo više novca, vremena i izazvalo probleme u saobraćaju, nego što je to uradio jedan iznajmljeni autobus.