Reakcija
171

Ambasador Emir Poljo: U svijetu ne postoji etnacionalna diplomatija, već samo državna

R. D.
Ambasador Emir Poljo
Ambasador Emir Poljo
Ambasador Bosne i Hercegovine u Danskoj Emir Poljo reagovao je na pismo ambasadora iz reda srpskog naroda na obilježavanje Dana nezavisnosti BiH.

On kaže kako je isključivo oslanjanje samo na etničku odrednicu u diplomatiji unaprijed osuđeno na neuspjeh, zbog činjenice da je svugdje u svijetu Bosna i Hercegovina primarno prepoznatljiva kao višenacionalna država.

"U suprotnom, ovakav pristup u diplomatiji skoro redovno nailazi na nerazumijevanje kod predstavnika zemlje domaćina. S druge strane, nigdje u svijetu nije poznata, a niti priznata, etnonacionalna diplomatija. Postoji samo jedna, a to je državna diplomatija, koju priznaju sve zemlje primateljice. U našem slučaju, ona se bazira na jednom dokumentu koje je usvojilo Predsjedništvo BiH, a koji nosi naziv ''Strategija vanjske politike Bosne i Hercegovine 2018-2023.", naveo je on.

Ambasade i konzulati BiH u svijetu već 30 godina obilježavaju Dan nezavisnosti, i ovo nije izuzetak već pravilo po kojem su diplomatsko konzularna predstavništva dužni poštovati sve instrukcije MVP-a kao državne institucije čija je obaveza da realizira zacrtanu strategiju Predsjedništva BiH, dodao je.

"Odredbe Zakona BiH o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti su vrlo jasne, i u skladu sa Aneksom II/2 Ustava Bosne i Hercegovine kao sa Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
Ovaj nastup kolega neće nanijet veću štetu našoj zemlji. Naša diplomatija je za ovih 30 godina, od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa većinom zemalja u svijetu, uspjela izgraditi pozitivan imidž, ali i visok ugled i respekt koji uživa Bosna i Hercegovina u svijetu. Naravno da javno iznesene stavove predstavnika bilo koje države u svijetu, pa i kod nas, redovno prate i pitanja individualne političke odgovornosti", zaključio je Poljo.