Izbori 16. i 17. aprila
40

Ambasada Hrvatske u BiH pozvala birače da se registruju za glasanje

A. Ku.
Foto: Armin Durgut/Pixsell
Foto: Armin Durgut/Pixsell
Ambasada Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini (BiH) pozvala je birače koji imaju državljanstvo Hrvatske da se registruju kako bi mogli glasati na izborima.

Izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnim sjedištima predstavništava Republike Hrvatske održat će se 16. i 17. aprila 2024. godine.

Državljani Republike Hrvatske će glasati na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banja Luci, Livnu, Vitezu i Orašju.

Registracija je moguća do 6. aprila 2024. godine.

Birači mogu podnijeti zahtjeve za registraciju ako imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan održavanja izbora neće biti u mjestu svog prebivališta te ako žele glasati u inostranstvu mogu podnijeti "Zahtjev za prethodnu registraciju" u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u inostranstvu ili nadležnom upravnom tijelu u županiji odnosno Gradu Zagrebu koje vodi registar birača.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, da bi mogli glasati, aktivno se registriraju po službenoj dužnosti ili na osobni zahtjev.

Biirači kojima je izdana lična karta s podatkom prebivališta van Republike Hrvatske ne moraju se aktivno registrovati, nego će po službenoj dužnosti biti aktivno registrovani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta u inostranstvu upisanoj u ličnoj karti.

Birači koji će se na dan održavanja izbora nalaziti na konzularnom području različitom od navedenog u ličnoj karti trebajupodnijeti "Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije".

Birači koji nemaju ličnu kartu s podatkom o prebivalište izvan Republike Hrvatske trebaju podnijeti "Zahtjev za aktivnu registraciju" kako bi mogli glasati u inostranstvu ili u Republici Hrvatskoj.

Obrasci zahtjeva za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjeva za promjenu mjesta aktivne registracije mogu se dobiti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske.