BiH
0

Ambarine kod Dervente enigma i nakon istraživanja naučnika iz Engleske

SRNA
Ni rezultati proučavanja ambarina u Donjem Detlaku kod Dervente, koje su proveli stručnjaci sa Univerziteta Cambridge iz Engleske, nisu dali odgovor na pitanje kada su ambarine građene i čemu su služile.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

Direktor Turističke organizacije opštine Derventa Damir Kljajić rekao je da se na ove rezultate čekalo nekoliko godina i da se očekivalo da bude riješena enigma, odnosno odgovori na pitanja kada su ambarine građene i čemu su služile.

"Na osnovu ovih rezultata teško je odrediti period gradnje ambarina. Interesantni su pronalasci ostataka pšenice i vinove loze, ali se ne zna da li su oni nekada skladišteni ili su tu slučajno dospjeli", istakao je Kljajić.

On je napomenuo da su ambarine najznačajniji arheološki lokalitet u derventskoj opštini i da će uskoro biti jedini natkriveni lokalitet u BiH.

"Ambarine su istražene 2009. godine, a nepokretnim kulturnim dobrom proglašene su 2010. godine. Idejno rješenje uređenja ambarina izrađeno je 2011. godine, a u toku je izgradnja nastrešnice i prilaza", dodao je Kljajić.

U nedavno objavljenom izvještaju stručnjaka navodi se da su u zemlji koja je uzeta sa dna ambarina pronađeni ostaci pšenice, vinove loze, avdike i drugog bilja, saopšteno je danas iz Turističke organizacije opštine Derventa.

U rezultatima se navodi i da nisu pronađeni arheološki materijal, kosti ili karbonizovani ostaci biljaka.

"Uzorci zemlje iz ambarina uzeti su prilikom istraživanja 2009. godine, a pronađeni ostaci bilja su iz novijeg perioda, odnosno iz posljednjih nekoliko stotina godina", potvrdili su stručnjaci iz Cambridgea.