Čuvanje sjećanja na žrtve
5

Alispahić: U povodu 9. januara pokreće se virtuelni muzej genocida

FENA
Publicista Fatmir Alispahić najavio je danas pokretanje virtuelnog muzeja genocida nad Bošnjacima (VMGB), te istaknuo da im je cilj materijal koji bude sakupljen nekada predstaviti i u realnim muzejima.

Pokretači tog projekta su doc. dr. Selma Rizvić i mr. sc. Fatmir Alispahić koji, kako se navodi u saopćenju, "promocijom virtuelnog muzeja daju doprinos ustanovljavanju 9. januara kao dana genocida nad Bošnjacima".

"U povodu obilježavanja 9. januara 1992., koji se na polovini bh. teritorije još slavi kao "Dan Republike Srpske“, antifašistička kultura postaje bogatija za još jednu instituciju koja će čuvati sjećanje na srpsko-hrvatske zločince i bošnjačke žrtve, a riječ je o virtuelnom muzeju genocida nad Bošnjacima (VMGB)", navodi Alispahić u saopćenju.

Tim povodom, kako se ističe, napravljen je, i na you tube, postavljen trailer za VMGB, koji predstavlja etape u kontinuitetu genocida nad Bošnjacima.

Rizvić kaže da virtualni muzej genocida nad Bošnjacima ima za cilj da kroz online multimedijalnu prezentaciju predstavi korisnicima interneta dokumente o kontinuitetu genocida nad Bošnjacima.

"Muzej će se sastojati od centralnog i deset posebnih virtuelnih okruženja u kojima bi se dokumenti, svjedočenja i zapisi o genocidu predstavili putem interaktivnih digitalnih priča. Na ovaj način se mogu uvezati i efikasno prezentirati različiti oblici dokumenata (tekst, slike, zvuk, film, 3D objekt).

Online prezentacija se može prilagoditi i on-site prezentaciji u fizičkom prostoru u kojoj bi se digitalni sadržaj prikazao na touch screen interaktivnom displeju. Ovim trailerom otvaramo vrata institucije Virtuelnog muzeja genocida nad Bošnjacima, koji će posjetioce informirati o historijskim činjenicama o kojima se ne uči u školama i koje su decenijama bile sakrivene od javnosti," kaže Rizvić.

Koautor projekta Fatmir Alispahić kaže da je za dan pokretanja VMGB odabran 9. januar, "jer je tog datuma 1992. osnovana paradržavna i genocidna tvorevina Republika Srpska, koja je ideološki i institucionalno glavni krivac za najveće stradanje Bošnjaka u povijesti, koje traje i danas".

Kaže da je pokretanje VMGB-a projekt "bošnjačkog naroda i taj projekt će biti onoliko velik koliko to narod bude htio i osjećao".

"Svako će imati mogućnost da dokumentima ili prilozima izgradi jedan dio institucije bošnjačkog pamćenja.

U naučnim, istraživačkim i predstavljačkim formama genocid nad Bošnjacima dosad je parcijalno tretiran, ali sav taj materijal nikad nije umrežen pod jedan krov.

Budući da za izgradnju muzeja genocida nad Bošnjacima trebaju pozamašna finansijska sredstva, kao rješenje se nudi medij virtuelnog muzeja, koji je najsavremenija predstavljačka forma.

U svijetu je već godinama mnogo veći broj posjetitelja virtuelnih, nego realnih muzeja, mada je naš cilj da materijal koji bude sakupljen nekad bude predstavljen i u zasebnoj zgradi muzeja genocida nad Bošnjacima u Sarajevu," rekao je Alispahić.