BiH
5

Ahmetović: Uputiti inicijativu za smjenu Denisa Bećirovića

SRNA
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
SDA će pokrenuti inicijativu za smjenu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Denisa Bećirovića ukoliko SDP i Savez za bolju budućnost pokrenu inicijativu za smjenu rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Denisa Zvizdića i Stanka Primorca.

"U velikoj mjeri se to odražava i na evroatlantski put BiH. Upoznati smo sa činjenicom da SDS ima sličnu inicijativu za smjenu Bećirovića, ali oni za to imaju svoje razloge“, rekao je Ahmetović.

On je naglasio da SDA nije ušla ni u kakve dogovore sa drugim strankama u vezi sa inicijativom o smjeni Bećirovića, ali da očigledno postoji neka forma drugačijeg političkog okvira na nivou BiH.

"Sama inicijativa da dođe do smjene ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije otvara prostor da se stranke drugačije pregrupišu u tom okviru i time SDP dolazi u situaciju da bude van tog okvira“, dodao je Ahmetović.

Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević najavila je 16. avgusta da će SDS na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH 6. septembra pokrenuti inicijativu za Bećirovićevu smjenu, jer je otvorenim pismom predsjedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću zbog njegovog stava da je Republika Srpska država, zloupotrijebio funkciju i prekršio ustavna ovlaštenja

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH podržaće inicijativu SDS-a za smjenu Bećirovića zbog kršenja ustavnih ovlaštenja, izjavila je ranije Srni poslanik SNSD-a Dušanka Majkić.