BiH
32

Ahmetović: Bosić nas je doveo na sjednicu da raspravljamo "ni o čemu"

Piše: Er. M.
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović optužio je predsjedavajućeg ovog doma Mladena Bosića da je doveo zastupnike na današnju sjednicu da raspravljaju "ni o čemu".

Ahmetović je žestoko reagovao s obzirom na to da Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH još uvijek nije raspravljao o kršenju prava djece iz reda bošnjačkog naroda u entitetu Republika Srpska, a u vezi s uskraćivanjem prava da jezik kojim govore nazivaju bosanskim jezikom.

"Vidim da vas to ne interesuje i da ne znate za taj problem. Kakvu poruku šaljemo toj djeci? Da vas podsjetim, Mladen Bosić sazvao je hitnu sjednicu o popisu bez ikakvog razloga", rekao je Ahmetović.

Istakao je kako smatra da je Bosić trebao sazvati hitnu sjednicu i na nju pozvati entitetske ministre obrazovanja i ministra civilnih poslova BiH.

Na sjednici se nalazi i Informacija Ministarstva civilnih poslova BiH o primjeni Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH s naglaskom na izučavanje nacionalne grupe predmeta i izučavanje maternjeg jezika.

U okviru ove tačke Klub SDA zatražit će održavanje hitne sjednice po prijedlogu Ahmetovića i drugih zastupnika.

Podsjećamo, pet zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputilo je zahtjev za sazivanje hitne sjednice Zastupničkog doma PS BiH s jednom tačkom dnevnog reda koja glasi "Informacija Vijeća ministara BiH o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu bosanskog jezika u Republici Srpskoj".

Ovaj zahtjev uputili su zastupnici iz SDP-a BiH Denis Bećirović i Mirsad Mešić, zastupnici iz SDA Sadik Ahmetović i Senad Šepić te zastupnik iz A-SDA Jasmin Emrić.