Wikileaks
0

Afere zlostavljanja dječaka u Afganistanu i BiH

SRNA
Svjetski mediji su kao jednu od najskandaloznijih depeša koju otkriva "Wikileaks" ocijenili informaciju o podvođenju i zlostavljanju afganistanskih dječaka, koje su drogirali i seksualno zlostavljali uglavnom stariji muškarci, uz podsjećanje na slične slučajeve u BiH.

U depeši je navedeno da je podvođenje i zlostavljanje dječaka bilo djelo zaposlenih u privatnoj kompaniji "DynCorp", koja je bila zadužena za obuku afganistanskih policajaca, ali je, kako depeše pokazuju, bila umiješana i u "angažovanje" mladih Afganistanaca za privatne zabave.

"Wikileaks" otkriva  da je avganistanski ministar unutrašnjih poslova Hanif Atmar u razgovoru sa pomoćnikom američkog ambasadora u junu prošle godine istakao da bi incident trebalo zataškati.

Svjetski mediji podsjećaju da ovo nije prvi skandal kompanije "DynCorp", jer je sličan otkriven prije deset  godina u BiH.

Naime, "DynCorp" je bio ovlašten za regrutovanje 300 policajaca koji su služili pri IPTF-u u BiH. Jedna od onih koji su služili u BiH bila je i Kathryn Bolkovac, koja je i otkrila skandal, na osnovu kojeg je napisala i knjigu, koja će se pojaviti u prodaji sljedećeg mjeseca. 

Jedna od njenih dužnosti bilo je ispitivanje žena žrtava seksualnog iskorištavanja,  koje su svjedočile da su pripadnici mirovnih snaga, radnici UN-a i međunarodni policajci, posjećivali bordele u kojima su bile prisiljene raditi.

Svaki put kad bi Kathryn Bolkovac podnijela izvještaj, on bi jednostavno nestao, te je 9. oktobra 2000. zanemarila komandni  lanac i poslala "eksplozivan" mail na adrese pedesetak osoba na visokim položajima, uključujući Jacquesa Kleina, specijalnog izaslanika glavnog sekretara UN za BiH.
Kako njeni navodi ne bi bili odbačeni kao "generalizacija", navela je konkretne slučajeve. Jedan od njih je da je američki policajac  kupio jednu od tih žena za 1.000 dolara, te je držao zaključanu u svom stanu i seksualno iskorištavao kad mu se prohtjelo.