Izrečena presuda
278

Advokat Amira Zukića: Imam dojam da je sud podlegao političkim pristiscima

S. Š.
Amir Zukić, bivši generalni sekretar SDA (Foto: T. S./Klix.ba)
Amir Zukić, bivši generalni sekretar SDA (Foto: T. S./Klix.ba)
U Općinskom sudu Sarajevo danas je održano izricanje prvostepene presude u predmetu "Bosna", a kojom je prvooptuženi osuđen na tri godine zatvora. Tim povodom, obratio se advokat Zukića Ahmed Žilić.

Advokat Žilić kaže da će uložiti žalbu i dokazati da ne postoje osnove sumnje prema njegovom klijentu.

"Uložit ćemo žalbu i dokazat ćemo da ne postoje osnove krivnje. Imam dojam da je sud podlegao političkom pritisku, a Zukićeva supruga i dijete su bili izloženi pritiscima policijskog obavještajnog aparata", kaže Žilić.

On tvrdi i da je Zukiću bilo uskraćeno pravo žalbe Ustavnom sudu FBiH, kao i mogućnost žalbe Vijeću trojice.

Ahmed Žilić, advokat Amira Zukića (Foto: T. S./Klix.ba)
Ahmed Žilić, advokat Amira Zukića (Foto: T. S./Klix.ba)

"Uskraćivani smo u fazi istrage za pravne lijekove, nije mu data mogućnost da se žali Vijeću trojice, uskraćeno je pravo žalbe Ustavnom sudbu FBiH, a to je sve jedan u nizu mišljenja, prerano je sada. Imam dojam da se sud nije uspio oslobiti velikog pristiska kojem je bio izložen", ističe još jednom Žilić.

Asim Sarajlić je danas pred Općinskim sudom Sarajevo prvostepeno oslobođen svih optužbi u predmetu "Bosna". Tim povodom, obratio se advokat Sarajlića Fahrudin Ibrišimović - zadovoljan na ishod današnjeg suđenja.

Ibrišimović kaže da, nakon pet-šest godina, koliko i traje suđenje u ovom predmetu - dužni smo izvinjenje Sarajliću i njegovoj porodici.

"Poslije pet-šest godina mučenja, mislim da smo dužni izvinjenje Sarajliću i njegovoj porodici. Toliko smo čuli neprijatnih komentara za ovih pet godina. Bit će komentara da je kriv jer je oslobođen, a neko će i za to morati odgovarati", poručio je Ibrišimović.

Fahrudin Ibrišimović, advokat Asima Sarajlića (Foto: T. S./Klix.ba)
Fahrudin Ibrišimović, advokat Asima Sarajlića (Foto: T. S./Klix.ba)

Sarajlić danas nije bio prisutan na izricanju presude jer je, kako kaže njegov advokat, opravdano odsutan. Ibrišimović se čuo sa svojim klijentom koji je zadovoljan današnjoj presudom.

U slučaju da i pravosnažna presuda bude ista kao i prvostepena, Ibrišimović kaže da će pokrenuti određene mjere jer je Sarajlić "politički diskreditovan".

Sarajliću se sudi u još jednom postupku Općinskog suda Sarajevo, a Ibrišimović tvrdi da će presuda u tom predmetu biti ista kao i današnja.