Stav analitičara
125

Adnan Huskić: HDZ sam sebi kriv, vlast u Kantonu Sarajevo moguća bez SDA

Piše: R. D.
Adnan Huskić
Adnan Huskić
Politički analitičar Adnan Huskić smatra da je izbor Željka Komšića proizvod promašene politike HDZ-a, a da će fokus javnosti u narednom periodu biti skoro isključivo u Federaciji BiH.

Huskić kaže da najprije treba istaći mnogo problema vezanih za sam izborni proces, promjene u posljednji momenat, imenovanja biračkih odbora, registracije birača iz inozemstva, da je očito postojala intencija da se napravi određeni inžinjering ili prevara.

"Sama kampanja je bila sve samo ne poštena, sjetite se samo prijetnji upućivanih ljudima koji žive na budžetu, zaposlenima u javnom sektoru. Bila je to brutalna i bespoštedna borba, ali su rezultati očekivani. Jedini rezultat koji je bilo teško predvidjeti je šta će se desiti s članom Predsjedništva iz hrvatskog naroda. U vezi s tim mislim da je ova orkestrirana kampanja HDZ-a BiH povezana sa SNSD-om proizvela tipičan sociološki efekt zbijanja redova kod Bošnjaka te su onda oni glasovi koji bi u relaksiranijoj atmosferi išli nekom drugom, sada otišli Željku Komšiću", smatra Huskić.

On misli da će se pažnja javnosti nakon izbora posebno usmjeriti na Federaciju BiH, dok je stanje u drugom entitetu već određeno.

"Jasno je kako je u Republici Srpskoj koalicija okupljena oko SNSD-a odnijela prevagu i u Narodnoj skupštini i za predsjednika RS, Dodik za člana Predsjedništva BiH te će oni biti nešto opušteniji nego su bili u prošlom mandatu. Sva će se kriza sada preliti na Federaciju BiH te je pitanje kako će se naredni procesi odvijati, posebno zbog neprovođenja odluke u slučaju Ljubić", kazao je.

Procesi u Federaciji jednim dijelom će ovisiti o vladajućoj stranci u Hrvatskoj, smatra Huskić, te o dinamici koja bude dolazila iz tog smjera, posebno kad je na stolu pitanje HDZ-a BiH i tzv. legitimnog predstavljanja.

"Što se tiče rezultata na nivou Federacije BiH, tu se ponavljaju rezultati od prije četiri godine, ali je zanimljivo vidjeti mogućnost formiranja vlasti u pojedinim kantonima bez SDA. Postoji mogućnost u Kantonu Sarajevo, kao i eventualno u Tuzlanskom, ali za to još treba pričekati konačne rezultate", kazao je Adnan Huskić.