BiH
7

Admir Ramičević: I krv svoju za Bosnu moju

Piše: J. Hadžiahmetović
Ramičevića su u Kaunasu tukla trojica pripadnika specijalne policije Litvanije
Ramičevića su u Kaunasu tukla trojica pripadnika specijalne policije Litvanije
Fotografija Admira Ramičevića, 17-godišnjeg navijača reprezentacije BiH, obišla je cijeli svijet. Sa hiljadama drugih Bosanaca i Hercegovaca, on je slavio pobjedu Zmajeva u Kaunasu. Nakon utrčavanja na teren, tamošnja specijalna policija ga je uhvatila i brutalno počela tuči.

Međutim, kako kaže Admir, ljubav prema domovini i nogometnoj reprezentaciji bila je jača od teških udaraca policije koje je te noći primio.

"Kad se utakmica završila, krenuli smo na teren da slavimo sa našim igračima prolazak na Svjetsko nogometno prvenstvo. Međutim, policajci su me uhvatili i počeli tuči. Udarali su me pendrekom, nogama u rebra i glavu, primao sam elektrošokove...", kaže Admir na početku razgovora za Klix.ba.

Dok su ga tukli na stazi stadiona S. Darius i S. Girenas u Kaunasu, Admiru je samo pobjeda BiH bila u glavi. U jednom trenutku, kao što možete vidjeti na priloženom videu, dok ga litvanski policajci vežu, on izgovara "Bosna".

"To sam govorio od dragosti što je BiH izborila plasman na Mundijal. Niko mi nije mogao oduzeti tu sreću, pa ni policija brutalnim udarcima", dodaje naš sagovornik.

Nakon hapšenja, odveden je u policijsku stanicu gdje je proveo dva sata nakon čega je došao njegov otac Almir.

Admir je rođen u švedskom Malmeu gdje pohađa nogometnu gimnaziju i igra za tamošnji nogometni klub LB07. Njegovi roditelji su iz Bosanske Gradiške i Teslića.

Do Litvanije, Admir je išao na gostovanja Zmajeva u Portugalu i Francuskoj.

Pet dana nakon što je pretučen, ne osjeća bol. Još uvijek je pod impresijama pobjede u Kaunasu. Vrijedilo je, kaže, biti dijelom historijskog uspjeha Zmajeva i BiH, pa i tu sreću platiti krvlju i modricama.