Nogomet
72

Adilović: Navikao sam se na život u Turskoj, Turci će navijati za nas u Brazilu

Piše: D. B.
Eldin Adilović
Eldin Adilović
Bh. nogometaš i bivši član aktuelnog prvaka BiH, Eldin Adilović, koji je aktuelni član turskog drugoligaša Samsunspora, u razgovoru za portal Klix.ba je rekao da se snašao u Turskoj te da se nakon oporavka od povrede uskoro vraća na teren.

"Hvala Bogu sve je super, primljen sam fenomenalno i prezadovoljan sam uslovima u kojim radim. Već je prošlo mjesec i po dana od mog dolaska, tako da sam se privikao na život u Turskoj", rekao je na početku Adilović.

On je imao lošu sreću u debiju jer se povrijedio, ali je ta povreda stvar prošlosti.

"Nakon povrede ligamenata koljena, koju sam zadobio u prvoj utakmici, još nisam zaigrao. Mislio sam da u bh. ligi ima najviše grubih startova, ali očigledno sam se prevario. Međutim, oporavio sam se i od naredne utakmice ću početi igrati. Iskreno, jedva čekam, jer sam se zaželio utakmica. U budućnosti će biti i golova i asistencija, u to ne sumnjam", kazao je bivši napadač Čelika i Željezničara.

Rekao je da je druga turska liga kvalitetna gotovo kao i prva. Osim toga, tvrdi da u Premijer ligi BiH također ima kvaliteta.

"Liga je dosta jaka i puno se brže igra nego u BiH. Ovdje nema ekipe koju svi dobijaju, nego svako svakog može dobiti. Nema lošeg tima, a razlika između druge i prve lige nije velika. Moram reći da je i Premijer liga kvalitetna kada je riječ o nogometu i da ne zaostaje mnogo. Ipak, ogromna je razlika u uslovima, jer bh. liga nije ni blizu", smatra Adilović.

Cilj Samsunspora je povratak u tursku Superligu.

"Trenutno smo šesti na tabeli, start nije bio loš, ali mogao je biti i bolji da nismo imali dosta povreda. No, sada smo kompletirali tim i očekujemo priključak za vodećim klubovima koji su nam blizu. Ambicije su nam da se vratimo u Superligu i nadam se da ćemo to ostvariti", kazao je Adilović, koji na dresu nosi broj 99.

"Taj broj sam uzeo iz vjerskih razloga. Devetku sam nosio dok sam igrao za Željezničar, tako da još jedna devetka ne predstavlja problem", otkrio je napadač Samsunspora.

U Turskoj igra nekolicina bh. nogometaša, a Adilović održava kontakt s njima.

"Čujem se skoro sa svim igračima koji su u Turskoj. Nažalost, ne možemo se družiti jer smo daleko. Možda se nekad sastanemo u Istanbulu na nekoj večeri, ako spijemo uskladiti obaveze u klubovima", izjavio je.

Iako je napustio Grbavicu na kojoj je uspješno nastupao za Željezničar, on i dalje prati igre Plavih.

"Pratim Željezničar, ali nisam uspio pogledati dešavanja s nekoliko utakmica. No, u kontaktu sam s nekoliko bivših saigrača, među nama se ništa nije promijenilo, osim što sam dalje od njih. Plavi nemaju baš najbolje rezultate, ali nije ni čudo s obzirom na broj igrača koji su napustili tim. Skoro cijeli tim se promijenio. Sada im treba malo vremena da se uigraju. Uvijek smo imali neku prekretnicu, pa se nadam da će, nakon što su pobijedili ekipu Mladosti, krenuti pobjede. Nijedan konkurent nije znatno 'pobjegao', pa se nadam da će to Željo iskoristiti u nastavku prvenstva", kazao je Adilović.

Porodica mu nedostaje, ali je sretan jer je njegova djevojka stigla u Tursku.

"Kada si daleko od kuće, sve ti nedostaje, porodica najviše. Djevojka je već došla u Tursku, tako da mi je lakše. To je život nogometaša, već sam navikao, jer sam sa 19 godina bio u Sloveniji", rekao je Adilović.

Osvrnuo se i na plasman reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

"To je nešto što ću pamtiti čitav zivot. Mnogo je ključnih utakmica koje sam pratio, a u kojim se nismo uspjeli plasirati na veliko takmičenje. Konačno sam dočekao da se ime naše države spominje u cijelom svijetu. Čestitam momcima i selektoru, oni su ponos države. Uspjeli su staviti politiku i nacionalizam u drugi plan. Nisam mogao osjetiti atmosferu koja je vladala u BiH, ali sam sve pratio putem medija. Žao mi je što Turska nije u baražu, ali su mi rekli da će biti uz BiH u Brazilu", završio je Adilović.