Kadar NiP-a
36

Ademović: Ne uslovljavamo ništa, ali reforma Ustavnog suda je među posljednjim prioritetima Trojke

S. M.
U intervjuu za BHRT potpredsjednik NiP-a i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Kemal Ademović govorio je o političkoj situaciji u zemlji.

Kazao je da će Trojka u koalicionim razgovorima potencirati uspostavu Vrhovnog suda BiH, a da im je reforma Ustavnog suda među posljednjim prioritetima.

"Mi ništa ne uslovljavamo u razgovorima vladajuće koalicije. Nastojimo samo da poredamo prioritete, operativno šta je kada na redu. Bilo kakva reforma Ustavnog suda je među posljednjim prioritetima u agendi 'Trojke'", rekao je Ademović u intervju koji će biti emitovan večeras u 20:00 sati.

Ademović kaže da, kao što SNSD insistira na reformi Ustavnog suda BiH, odnosno odlasku stranih sudija, a HDZ na novom Izbornom zakonu, tako će Trojka u tim razgovorima potencirati formiranje Vrhovnog suda Bosne i Hercegovine.

"Političari iz Republike Sarpske, a posebno gospodin Dodik vrlo često, više puta je ponovio: 'Mi ćemo se mirno razdružiti. Ja u sefu imam spremne zakone da ih donesemo i da se mirno razdružimo'. To se ne može dogoditi dok funkcioniše Ustavni sud i donosi odluke, ili visoki predstavnik koji može staviti van snage odluke koje narušavaju Ustav. Entitet Republika Srpska je samo entitet, administrativna jedinica sa svim svojim prinadležnostima koje su propisane Ustavom i ja ne niječem nijednu nadležnost. Ali, izlazak iz tog okvira i bilo kakav secesionizam je udar na Ustav, udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i naravno da ćemo se tome protiviti", govori Ademović.

Komentarišući odbijanje njegove inicijative o povećanju broja policajaca Granične službe Bosne i Hercegovine, Ademović kaže kako je tokom prošle godine priliv migranata povećan za 63 posto, te da najveći broj njih nije otkriven na granici, već su ih razne agencije pronašle u dubini naše teritorije.

"To ukazuje da je granica vrlo propusna. Po jedan policajac na 25 kvadratnih kilometara, a trenutno tu granicu u najvećoj mjeri ili te granične prelaze, njih četiri, drži policija Republike Srpske kao ispomoć graničnoj policiji. Svi ovi paramatri govore da je granična sigurnost i prelazak tih migranata, među kojima može proći bilo ko, ugrožena. Zato se radujem zbog činjenice da je postignut dogovor oko potpisivanja sporazuma sa Frontexom koji bi trebalo, između ostalog i da dovede do zatvaranja te istočne granice na kojoj je najveći protok imigranata koji su sigurnosni problem i izazov svim agencijama u Bosni i Hercegovini", navodi Ademović.

Kemal Ademović smatra da je na posljednjem sastanku vladajuće koalicije, koji je održan u Briselu, iskazana spremnost za ubrzavanje procesa evropskih integracija.

"Postignuta je određena saglasnost i iskazana je volja da se usvoje preostali zakoni iz prioriteta 8+1 da bi bio otvoren pregovarački proces Bosne i Hercedgovine radi pristupanja Evropskoj uniji. Iz tog bi se moglo isčitat da postoji dobra volja da se ide dalje u usvajanju evropskih zakona", govori predsjedavajući Doma naroda PSBiH.

Ademović kaže da nema informaciju zašto nije održan najavljeni sastanak vladajuće koalicije u Sarajevu. Iako je kaže, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković na službenom putu, on u ime stranke obavlja komunikaciju s koalicionim partnerima na državnom nivou.

Ocjenjujući rad Doma naroda PS BiH u proteklom periodu, Ademović ističe da je do sada usvojeno deset zakona, od kojih pet evropskih, za što smatra da je veliki pomak u odnosu na prošli mandat.

"Ako pogledamo mandat iza nas, kompletan četverogodišnji, usvojena su dva evropska zakona, a bilo je godina kada nije usvojen nijedan ili samo jedan zakon tokom čitave godine. Ako pravimo poređenje onda je ovo neki značajan napredak", rekao je Ademović.

Na direktno pitanje da li bi ponovo, kao prvi put, podržao Srđana Mandića za načelnika Općine Centar Sarajevo Ademović je kratko odgovorio – ni slučajno.