BiH
19

Ademović: Ne osporavamo pravo RS-a da ima svoj praznik, ali je sporan 9. januar

Piše: S. H.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Ustavnom sudu BiH danas je održana javna rasprava o ocjeni ustavnosti Zakona o praznicima RS-a na osnovu zahtjeva člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

U ime podnosioca zahtjeva Ustavnom sudu BiH u raspravi su učestvovali advokat Nedim Ademović i profesori Dino Abazović i Dževad Mahmutović. Interese RS-a u raspravi su zastupali Dragan Čavić, Mile Dmičić i Željko Mirjanić.

Ademović je obrazložio razlog apelacije Ustavnom sudu BiH rekavši kako trenutni Zakon o praznicima RS krši prava nesrpskog stanovništva te je diskriminatoran.

Treba istaći da su podnosioci zahtjeva odustali od člana 2. stav 1b, rekavši kako se ne osporava to da RS ima svoj dan koji će obilježavati kao dan RS-a, ali je sporno što je to 9. januar jer taj datum se odnosi na 1992. godinu kada je Skupština srpskog naroda u BiH usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH.

Profesor Dino Abazović se u svom izlaganju osvrnuo na povezivanje vjerskog praznika Sv. Stefan na isti dan kada se proslavlja i Dan RS-a, što je prema njegovom mišljenju neustavno i u suprotnosti sa sekularnim principima jer vrijeđa pripadnike ostalih naroda u tom entitetu.

Ademović je kao problematičnu činjenicu istakao i to što su kazne za one koji u RS-u ne obilježavaju 9. januar, odnosno taj dan rade, od 500 do 15.000 KM.

U svom obraćanju Ustavnom sudu BiH poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Dragan Čavić istakao je kako je zahtjev podnesen za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima u RS-u neutemeljen te kako Ustav RS-a svim građanima garantuje sva prava i slobode.

"Uostalom, praznici su podijeljeni na vjerske i sekularne i u većini slučajeva imat ćemo poklapanje jer se za vrijeme obilježavanja sekularnih praznika obilježava i neki vjerski", rekao je Čavić.

Profesor Željko Mirjanić je kazao kako su podnosioci zahtjeva Ustavnom sudu na raspravu došli nespremni.

"Odustajanje od dijela zahtjeva za ocjenu ustavnosti pokazuje lošu pripremljenost predlagača. Ako osporavate jedan član zakona, drugi ne možete izvlačiti iz konteksta", rekao je Mirjanić.

Podsjećamo, Izetbegović je u apelaciji naveo da taj dan kao dan republike nije u skladu sa članom II/4. Ustava BiH. On je rekao i da je 9. januar dan kada je "Skupština srpskog naroda u BiH" usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH na područjima srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u BiH.

Aktuelni Zakon o praznicima donesen je preglasavanjem Bošnjaka u Narodnoj skupštini i u Vijeću naroda RS.

Venecijanska komisija Vijeća Evrope dala je 2013. godine zvanični stav Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, smatrajući da 9. januar, koji se obilježava kao Dan Republike i krsna slava ovoga entiteta, nosi moguću diskriminaciju nesrpskog stanovništva u ovom dijelu BiH.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman kazao je kako će sud konačnu odluku o ovoj apelaciji donijeti na jednoj od narednih sjednica.