BiH
154

Abu Hamza će tražiti odgovornost države BiH zbog pritvora u trajanju od osam godina

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Nakon što je gotovo osam godina proveo u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu Imad al-Husin, poznatiji kao Abu Hamza jutros je pušten na slobodu.

Uhapšen je 2008. godine pod optužbom da predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost, ali protiv njega nikada nije podignuta nikakva optužnica. Zbog osam godina pritvora Abu Hamza će tražiti odgovornost države BiH, potvrdio je to u intervjuu za Aljazeeru Balkans.

Abu Hamza porijeklom je iz Sirije, a u BiH je došao još 1980-ih godina. Za vrijeme rata borio se u BiH kao pripadnik brigade El-Mudžahid. Nakon rata dobio je državljanstvo BiH, ali je 2008. godine uhapšen. Slobode je lišen bez optužbe i počinjenog krivičnog djela, jer ga država Bosna i Hercegovina smatra prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

Pušten je nakon što je na snagu stupio novi Zakon o strancima koji je usklađen s neophodnim direktivama Evropske unije (EU). Njime je definisano da se, između ostalog, strani državljani ne mogu držati u pritvoru duže od 18 mjeseci.

U prvom intervjuu medijima Abu Hamza je izjavio kako je sretan zbog činjenice da je nakon osam godina na slobodi. Nakon odmora i uživanja u vremenu sa svojom porodicom, Abu Hamza je izjavio da će tražiti odgovornost države.

"Tražit ću odgovornost države, ali ne zbog neke odštete, već satisfakcije da istina izađe na vidjelo. Neko je kriv što sam sve ove godine bio pritvoren", kazao je Abu Hamza.

Njemu ide u prilog i presuda suda u Strazburu, koji je ustanovio da je Abu Hamza nelegalno pritvoren, ali i neke ranije odluke Ustavnog i Suda BiH.

Bosna i Hercegovina je Abu Hamzu pokušala izručiti u rodnu Siriju, što nije bilo moguće zbog ratnih dejstava u toj zemlji, te se obratila drugim zemljama. No, stiglo je 39 odbijenica za njegovo izručenje s obzirom na to da nijedna druga zemlja nema obavezu primiti Abu Hamzu jer osim bh. posjeduje jedino sirijsko državljanstvo.

Abu Hamzi je trenutno izrečena mjera ograničenog kretanja na područje Kantona Sarajevo, kao i to da se redovno javlja Službi za poslove sa strancima. Osim toga oduzete su mu putne isprave i druga lična dokumenta.