FBiH
0

500 studentskih zajmova u akademskoj 2008./2009. godini

FENA
Fond za studentske zajmove Federacije BiH dodijelit će 500 studentskih zajmova u iznosu od po 250 KM mjesečno u trajanju od 10 mjeseci tokom akademske 2008./2009. godine, a radi poticanja osiguranja sredstava, podrške i omogućavanja studiranja studentima na priznatim visokoškolskim ustanovama u FBiH.

Pravo prijave imaju redovni studenti, državljani BiH s prebivalištem na području FBiH i starosti do 30 godina, koji su u akademskoj 2008./2009. godini prvi put upisali odgovarajuću godinu studija na priznatoj visokoškolskoj ustanovi u FBiH i koji savladavaju upisani studij bez ponavljanja prethodnih semestara/godina studija.

Kako je saopćeno iz Fonda, studenti-apsolventi nemaju pravo na dodjelu studentskih zajmova.

Studentski zajmovi dodjeljivat će se prema rang-listi uspostavljenoj na osnovu bodovanja po akademsko-socijalnim kriterijima.

Nakon izbora korisnika studentskih zajmova, sa izabranim studentima bit će zaključen ugovor o dodjeli studentskog zajma.

Korisnici zajmova koji u redovnom roku završe upisane studije na priznatim visokoškolskim ustanovama u FBiH s općim prosjekom ocjena tokom studija 10,00 (5,00) oslobađaju se obaveze povrata dodijeljenih sredstava u cijelosti.

Također, korisnici zajmova koji u redovnom roku završe upisane studije s općim prosjekom ocjena od 9,50 do 9,99 (4,63 do 4,99) oslobađaju se obaveze povrata dodijeljenih sredstava u iznosu od 70 posto, dok se oni korisnici čiji opći prosjekom ocjena bude od 9,00 do 9,49 (4,25 do 4,62) oslobađaju obaveze povrata dodijeljenih sredstava u iznosu od 40 posto.

Prijava na Javni poziv, koji je otvoren do 15. novembra, podnosi se isključivo na zvaničnom prijavnom obrascu, koji je dostupan na internetskoj stranici Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke (www.fmon.gov.ba).

Studentski zajmovi dodjeljivat će se svake godine u skladu s finansijskim mogućnostima Fonda za studentske zajmove FBiH.