BiH
0

500.000 KM za izradu Regulacionog plana "starog grada Mostara"

FENA
U Gradskoj upravi Mostara danas je održana konferencija za novinare na kojoj je bilo riječi o izradi Regulacionog plana "starog grada Mostara".

Inače, federalni ministar prostornog uređenja Salko Obhođaš i generalni direktor kompanije "Bimtas" iz Istanbula Ahmet Agirman potpisali su prije sedam dana Ugovor o izradu regulacionog plana historijske gradske jezgre Mostara.

Na današnjoj konferenciji rečeno je kako je izrada ovog plana donacija grada Istanbula i da sve poslove oko nje vodi Centar za urbano planiranje grada Istanbula, na čijem čelu je dr. prof. Ibrahim Baz.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić kazao je kako je vrijednost ovog posla oko 500.000 maraka te da se radi o iznimno vrijednoj donaciji za grad Mostar.

Pomoćnica federalnog ministra za prostorno uređenje Hanka Mušinbegović kazala je kako se u Mostaru trenutno nalazi ekipa od 23 stručnjaka koja radi na snimanju postojećeg stanja i prikupljanju analitičko-dokumentacione osnove kako bi u narednom periodu uradila analizu istog i bila spremna za izradu urbanističke osnove koja će dati koncept historijskog gradskog područja Mostara s ciljem zaštite toga područja.

"Iskreno se nadamo da će ovaj regulacioni plan dati takva rješenja koja će dugoročno zaštititi historijsko gradsko područje Mostara i istovremeno omogućiti njegov održivi razvoj", kazala je Mušinbegovićeva.

Profesor Ibrahim Baz kazao je kako će tim njihovih stručnjaka nastojati da ovaj posao obavi izuzetno profesionalno.

"Ovdje smo trenutno uradili trodimenzionalno snimanje područja grada Mostara, cjelokupne podatke vezane za geografsko područje grada i kao završetak toga, analizirajući trenutno stanje, uradit ćemo regulacioni plan ovog dijela. Trenutno posjedujemo zadnju tehnologiju što se tiče instrumenata koje koristimo pri izradi ovog plana", kazao je Baz.

On je istaknuo kako će nakon ove ekipe stručnjaka koja je trenutno u Mostaru doći ekipa arhitekata i stručnjaka koja će raditi uglavnom na restauraciji postojećih objekata.

"Nadamo se da će ovaj projekat trajati negdje oko šest do devet mjeseci. Svi projekti i sva rješenja koja budemo donosili svakako će biti razmatrani zajedno sa stanovnicima grada Mostara", kazao je Baz.