Tužno sjećanje
0

17 godina od noći kad je razorena Vijećnica

Sarajevo-x.com
Foto: Rikard Larma
Foto: Rikard Larma
Kako bi obilježili 17. godišnjicu stradanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i zgrade Vijećnice danas su se u Vijećnici okupili zaposlenici ove biblioteke i prisjetili se stravičnog plamena koji je u noći sa 25. na 26. avgust 1992. u samo nekoliko sati progutao simbol grada Sarajeva. Ove godine sa njima nisu bili oni koji su prethodnih godina govorili kako ovaj datum treba proglasiti danom urbicida.

Dva miliona knjiga, uključujući 300 manuskripata neprocjenjive vrijednosti, nestalo je u dimu u noći kada je sarajevska biblioteka namjerno bombardovana i spaljena do temelja. Bilo je to kao da su dva miliona zvijezda na nebu ljudskosti zauvijek ugašena.

Uništeno je oko 90 posto knjižnog fonda, katalozi, oprema - znanje i hiljadugodišnja historija.

Biblioteka je 1992. godine preseljena u prostore BKC-a, pokušavalo se sačuvati i zaštititi ono što je ostalo. U NUBBiH je 1993. godine počela obnova elementarnih funkcija biblioteke, u prostorijama redakcije "Odjeka" u zgradi Ministarstva obrazovanja i kulture na Obali, gdje je bila smještena do 1998. godine. Od tada do danas Biblioteka egzistira u zgradi bivše kasarne "Maršal Tito", u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

Već deset godina uposlenici Biblioteke u neadekvatnim i "privremenim" prostorijama, jedva dovoljnim za smještaj spašenog fonda, i pored raznih nedaća (neriješenog pravnog i financijskog statusa), trpeći sve moguće nedaće, u kojima su i ostale institucija kulture od značaja za BiH, ipak uspješno obavljaju sve poslove koje jednoj nacionalnoj biblioteci državni zakon i propisuje, saopštili su i naveli kako se fond Biblioteke iz dana u dan nadograđuje, obnavlja, a oštećene stare i rijetke knjige restauriraju.

Obnova Vijećnice, izvjesno je, trajat će još neko vrijeme, a izgledi da se NUBBiH u punom kapacitetu vrati u ovo zdanje sve su manji, ističu iz ove institucije i naglašavaju kako trenutno ne postoje ni naznake da će za Biblioteku biti izgrađena nova namjenska zgrada, po evropskim standardima.

Pored svega ovoga u 2009. Vijeće ministara smanjilo je dotaciju za jednu trećinu, a iz NUBBiH se pitaju treba li Bosni i Hercegovini uopće ova institucija.