Nema kompromisa
25

Ukrajinka zbog rukovanja uputila apel Wimbledonu, zahtjev je ekspresno odbijen

N. K.
Elina Svitolina
Elina Svitolina
Wimbledon nema namjeru obavijestiti publiku da neće biti rukovanja na kraju meča između ruskih, bjeloruskih i ukrajinskih teniserki te je tako izignorisao molbu Eline Svitoline.
Ukrajinka ima politiku odbijanja rukovanja s bilo kojom ruskom ili bjeloruskom protivnicom usred rata koji bjesni u njenoj domovini.

Njenu jučerašnju poraženu protivnicu na Wimbledonu Bjeloruskinju Viktoriju Azarenku publika je izviždala, a Svitolina je pozvala na pojašnjenje nakon meča kako bi pomogla u edukaciji navijača.

Međutim, kada je ideja o objavi iznesena čelnici All England Tennis kluba Sally Bolton, odmah je odbačena.

"Nemamo namjeru to učiniti", rekla je Bolton na pitanje o mogućnosti objave pa dodala:

"Historijski gledano u tenisu, odluka o tome kako će igrač reagovati na kraju meča u potpunosti je njihova lična odluka i mislim da zapravo ne želimo početi određivati šta će se dogoditi. Mislim da imamo nevjerovatno upućenu publiku na Wimbledonu i mislim da bi oni većinom razumjeli šta se događa. Ne bih željela nagađati o tome šta su svi u masi mislili sinoć. Ponavljala bih ono što su Elina i Vika rekle. Budući da smo svjedočili jednom od najnevjerovatnijih mečeva na terenu broj 1 pred apsolutno oduševljenom publikom, trebali bismo se usredotočiti na tenis i meč koji smo vidjeli, a ne na sve ostale stvari koje su se događa."