Zenica
0

U subotu Festival sportova na vodi "Čelikovo srce"

Piše: E. B.
Zenički bazeni
Zenički bazeni
Na zeničkim bazenima u subotu, 20. augusta, planirano je održavanje Festivala sportova na vodi "Čelikovo srce", u okviru kojeg je će održati turnir u vaterpolu, takmičenje u skokovima u vodi, prezentacija sinhronog plivanja i utrke u plivanju delfinovim stilom.

Organizatori ove zanimljive ljetne priredbe su Gradski klub vodenih sportova "Čelik" i Javno preduzeće za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica, a cilj je da se tokom ljetnih mjeseci dobije zanimljiva manifestacija, kojom će se animirati mladi da se bave sportovima na vodi.

Zanimljivo je da će zenički Festival sportova na vodi okupiti vaterpolo klubove i timove sa teritorije cijele BiH, koji će pokušati uspostaviti bolju saradnju i obnoviti inicijativu za osnivanje državne vaterpolo lige i Vaterpolo saveza Bosne i Hercegovine.

Kako je predviđeno, na vaterpolo turniru nastupiti će klubovi iz Neuma, Banje Luke, Sarajeva i Zenice.

Za novi vaterpolo tim u osnivanju, koji dolazi iz Zenice, osim mladih zeničkih vaterpolista najavljena su i pojačanja, a među njima su legendarni rukometaš Zlatan Saračević, operni pjevač i golman rukometaša Medveščaka iz Zagreba Ivan Jelić, bivši košarkaški reprezentativac Feđa Jovanović, košarkaški trener Irfan Hasagić, rukometni trener Sanjin Aldobašić i još neki sportisti.

Zanimljivo će biti i najavljeno takmičenje u skokovima u vodu sa 10-metarskog tornja, koje u Zenici ima dugu tradiciju i popularnost među građanima. Koliko će skokovi u vodu biti atraktivni govori podatak da su svoje učešće već potvrdili mostarski skakači, koji učestvuju na tradicionalnim skokovima sa Starog mosta, i skakači iz Sarajeva.

Atraktivno će biti i takmičenje u plivanju delfin stilom, koje je sve popularnije na velikim revijalnim takmičenjima i festivalima u svijetu, a nekoliko bh. klubova, među kojima i GKVS Čelik, imaju izuzetno kvalitetne takmičare.

Organizatori Festivala sportova na vodi "Čelikovo srce" vjeruju da će manifestacija privući veliki broj gledalaca, jer je osnovni cilj promocija sportova na vodi i popularizacija sportskih kapaciteta kompleksa ljetnih otvorenih bazena u Crkvicama i grada Zenice kao "grada sporta".