Prošlo je 14 godina
55

Krug je zatvoren: Znate li koga je Arsenal posljednjeg izbacio u Ligi prvaka prije Porta?

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometaši Arsenala sinoć su nakon penal-drame na Emirates stadionu u Londonu u osmini finala Lige prvaka eliminisali Porto, a to je prvi put da Topnici nekoga izbace u nokaut fazi ovog takmičenja nakon 14 godina.
Uspio je tim Mikela Artete da nadoknadi zaostatak od 1:0 iz prvog susreta i prođe dalje, a interesantno je da je tako zatvoren jedan krug.

Naime, upravo je Porto bio i posljednji klub koji je Arsenal izbacio u Ligi prvaka, a to je bilo u sezoni 2009/10, kada su Tobdžije portugalski klub eliminisale također u osmini finala.

U narednim sezonama su Topnici eliminisani u osmini finala redom od Barcelone, Milana, potom dva puta Bayerna pa od Monaca 2015., zatim od Barcelone 2016. i 2017. godine od Bayerna.

Eliminacija od Bayerna u osmini finala 2017. godine najavila je početak krize Arsenala koji narednih šest godina nije igrao elitno takmičenje, da bi se ove sezone vratio i sada je u četvrtfinalu.

Arsenal se u posljednje dvije godine vraća na staze stare slave, prošle sezone se borio za titulu u Engleskoj s Manchester Cityjem, ali nije izdržao, a trenutno je lider Premiershipa deset kola prije kraja aktuelne sezone.

Rivala u četvrtini finala Lige prvaka Arsenal će saznati u petak u 12 sati, za kada je zakazan žrijeb parova u Nyonu.