Edin Branković, klizač
0

"Trebam donacije za učešće na Olimpijadi"

Razgovarao: <a href="mailto:[email protected]">Asim Bešlija</a>
Edin Branković
Edin Branković
Edin Branković o čijim smo klizačkim uspjesima već izvještavali, sutra odlazi na pripreme za ZOI u Vankuveru 2010.godine. Zahvaljujući činjenici da mu je pošlo za rukom da pronađe nekoliko donacija, otputovaće u Ameriku na poziv Američke klizačke federacije i tamo vježbati sa najboljim klizačima svijeta.

Ovaj intervju i neka je vrsta apela za pomoć. Iako ne boluje ni od kakve bolesti Edinu treba novac da među 30 najelitnijih može predstavljati našu zemlju. U kakvoj se situaciji nalazi, najbolje pokazuje i činjenica da njegovi roditelji dižu kredite da bi ga finansirali.

Edine, ti bi ove godine trebao ići na 4 kvalifikaciona takmičenja koja bi mogla osigurati plasman na ZOI u Vankuveru 2010. godine. Međutim, tvoj plan da se ovo ispuni zakočen je na samom početku zbog finansija. Konkretno, o čemu je riječ?

Trebao bih nastupiti na minimalno dva oficijelna takmičenja (ISU World Cups) u Montrealu (Kanada) i Marketeu (SAD). Na ovim seniorskim takmičenjima trebao bih ući među 32 najbolja klizača na svijetu da bih ostvario učešće na ZOI u Vankuveru 2010. Za ovaj sport su oštri kriteriji u odnosu na ostale sportove (biatlon, alpsko skijanje...), tako da bi sam ulazak značio nešto veliko, s obzirom na uslove u kojima se nalazim, ali i s obzirom na to da sam još uvijek junior. Ta dva takmičenja su minimum, ali bio bih rasterećen na tim takmičenjima ako bih klizao prije toga ostala dva svjetska kupa koja bi u najgorem slučaju mogla biti i relevantna za kvalifikovanje na ZOI (Kina i Korea). U jednu ruku, moj odlazak na pripreme je došao u pitanje zbog nedostatka finansijskih sredstava. Minimalna sredstva koja su mi potrebna za ove pripreme su 30. 000 KM. A za cijelu sezonu (septembar – mart) 40. 000 KM. To bi podrazumijevalo treniranje sa državnim timom SAD-a, te nastupe na navedenim takmičenjima. Bojim se da ne dođe do situacije da se trebam vratiti u Sarajevo zbog nedostatka finansija. Obećanja i određenu pomoć sam dobio od Kantonalnog, Federalnog ministarstva, Općine Centar. Potrebno mi je još 10.000 KM za odlazak na kvalifikacije (da se ispune minimalni uslovi).

Zbog nedostatka novca tvoji roditelji otplaćuju kredite za finansiranje tvojih prethodnih treninga. Da li se neko javio da ti pomogne bar ovaj put?

Nije prvi put da moji roditelji i familija podižu kredit zbog otplaćivanja troškova mojih takmičenja i priprema. Jednostavno, bilo je situacija kada znam da mogu ostvariti dobar rezultat, a da nisam nailazio na podršku organa vlasti. Onda bi mi moja porodica skupila novac da bi otišao. Uglavnom, na tim takmičenjima sam ostvario neke od najzapaženijih rezultata. Visinske pripreme koje sam obavio prije odlaska u SAD mi je obezbijedio "Hostel Feri" na Igmanu.

Dobio si poziv i od klizačke asocijacije SAD-a da vježbaš sa njihovim svjetskim prvacima, ali i za to trebaju sredstva. Koliko bi ovo doprinijelo tvojoj karijeri i razvoju? Dobio sam poziv od klizačke federacije SAD-a da treniram sa njihovim timom tokom cijele olimpijske sezone. Koliko ja budem želio, toliko su mi vrata otvorena. Ali nameće se drugi problem, a to su finansije. Ja sam već trebao biti na pripremama, ali su one prolongirane uslijed nedostatka novca. Tako da u petak (29. 05. 2009.) putujem, a ostajem onoliko koliko novca i podrške budem imao. Čast mi je i osjećam se jako ponosnim što sam primio poziv od jedne od najvećih sila u klizačkom sportu.

Suština priče je da na pripreme ideš sutra. Ima li naznaka da će sredstva biti prikupljena? Početna sredstva postoje. Nisam više imao vremena za čekanje. Olimpijske igre su velika stvar i veliki događaj, suludo je čekati i ne poduzimati nikakve korake. Tako da sam odlučio da odgovorim na poziv, i otputujem na pripreme. Nažalost, nije skroz u mojim rukama to koliko ću se zadržati na treninzima. Postoje stvari na koje ne mogu utjecati, iako se i za njih sam moram brinuti.

Pretpostavljam da kontaktiraš sa kolegama sportistima u regionu i šire. Da li se oni susreću sa ovim problemima? Kolege iz drugih zemalja (Mađarska, Latvija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Italija...) koje ulažu u ovaj sport ne susreću se sa ovakvim problemima. Osnovna razlika je u tome da oni imaju veliku podršku viših organa vlasti, širok trenerski kadar, lednu plohu, obezbijeđena sredstva za pripreme i takmičenja. Moji vršnjaci u ovim zemljama primaju mjesečne stipendije (u prosjeku 800$) pored ostale podrške (oprema, hrana, ljekarski pregledi...). U mom slučaju porodica i potpredsjednik Klizačkog saveza BiH Zikrija Đonko, su glavna i jedina stalna podrška.

Brzo klizanje se očito ne shvata toliko ozbiljno i ne smatra važnim u BiH, ali da li misliš da tvoj dosadašnji uspjeh i potencijalni još veći uspjeh u budućnosti donosi popularizaciji ali i promociji BiH u inostranstvu? Uzimajući u obzir da pretenduješ za učešće na OI.

Brzo klizanje je jako popularan sport u zemljama gdje je tradicija velika (Koreja, Kina, Japan, Kanada, SAD, Njemačka...). Kod nas nije tako popularno, ali popularnije je negoli je bilo prije osam godina kada sam počeo trenirati. Mnogo utjecaja imaju i mediji u promovisanju sportova. Vjerovatno je problem što nije razrađena sistematika razvoja i popularizacija profesionalniog sporta kao što je brzo klizanje, bob, skijanje... Smatram da moje učešće na OI može doprinijeti promociji BiH... Jer kada sam se uspio plasirati ove godine među prvih 20 juniora svijeta., bilo je neobično ljudima iz ekonomski moćnijih zemalja vidjeti nekoga iz Bosne i Hercegovine tu. A kako bi tek bilo takmičenje na OI...

Možeš li nam reći o svojim posljednjim uspjesima? Ono što znamo je da poboljšavaš vrijeme na 1000 i 1500m i da postoji stalni napredak. Posljednji rezultati koji sam ostvario su bronzana medalja u regiji jugoistočne Evrope, zlatna medalja na regionalnom takmičenju u Celju, ulazak među prvih 20 klizača na svijetu u juniorskoj kategoriji. Također, postavio sam i nove državne rekorde, znatno bolje nego prošle godine, na svim dionicama 500m, 1000m, 1500m, na kojima ću pokušati izboriti plasman na OI.

Danas počinje sa radom i Edinova web stranica , gdje možete saznati više o Edinu i njegovim rezultatima. Također, ako ste zainteresirani, možete se javiti i sponzorirati olimpijski put ovog sjajnog sportiste.