"Niko gladan, niko sam"
185

Magazinović pozvao na usvajanje zakona o ukidanju PDV-a na doniranu hranu: Pokažimo jedinstvo

S. Š.
Saša Magazinović (Foto: D. S./Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: D. S./Klix.ba)
Šef kluba poslanika SDP BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović dostavio svim poslanicima u Predstavničkom domu dostavio na upoznavanje zakon kojim se donacije u vidu hrane oslobađaju plaćanja poreza i pozvao ih na izjašnjavanje.
Podsjećamo, početkom ove godine Magazinović je govorio o sprječavanju zloupotreba u procesu oslobađanja donirane hrane od plaćanja PDV-a, koji je dio projekta "Niko gladan, niko sam".

S tim u vezi, najavio je zakon koji će obuhvatati ukidanje PDV-a na doniranu hranu.

Magazinović je danas, kao nastavak ove priče, svojim kolegicama i kolegama u Predstavničkom domu uputio pismo u kojem ih je upoznao o pomenutom zakonu te ih pozvao da zajednički izglasaju donošenje ovog zakona.

"Vjerujem da ste upoznati sa inicijativom fondacije Mozaik o dopunama Zakona o PDV-u u smislu oslobađanja od poreza hrane koja se donira javnim kuhinjama, kao i svim benefitima koje ova dopuna zakona nosi sa sobom. Paradoksalna je trenutna situacija u kojoj se 'kažnjavaju' oni koji doniraju hranu jer se finansijski više isplati uništiti hranu (plaća se cca pet posto od vrijednosti hrane), nego je donirati (plaća se 17 posto PDV-a). Procjene govore da se godišnje uništi hrana u vrijednosti od cca 130 miliona KM", navodi Magazinović i dodaje je UIO ovaj prijedlog ocijenio osnovanim te da je iskazana spremnost u poduzimanju aktivnosti u smislu adekvatnog definisanja zakonskih i podzakonskih rješenja.

Smatra da je neophodno, razumijevajući sve političke razlike, ipak sarađivati na ovakvim temama.

"Trebamo biti svjesni da osim krajnjim korisnicima, ovim zakonom pomažemo i privrednicima, ali i budžetima lokalnih zajednica iz kojih se najčešće izdvaja novac za javne kuhinje. Zbog toga je važno da pokažemo jedinstvo jer od svih nas, zajedno, zavisi uspjeh projekta 'Niko gladan, niko sam", poručio je Magazinović.

Za kraj, zamolio je poslanike u Predstavničkom domu da se u narednih sedam dana izjasne o spremnosti da budu jedan od predlagača zakona i učestvuju u aktivnostima na usvajanju zakona.