Klasa je vječna
5

Velika šampionka se vratila. Može li Kim Clijsters ispisati još jednu tenisku bajku?

E. B.
Kim Clijsters (Foto: EPA-EFE)
Kim Clijsters (Foto: EPA-EFE)
Jedna od najboljih teniserki u historiji Kim Clijsters se vratila u svijet profesionalki. I to drugi put.

Tridesetšestogodišnja belgijska teniserka se vratila na teren nakon osam godina pauze i pružila je odličan otpor favorizovanoj Garbini Muguruzi na WTA turniru u Dubaiju.

Španska teniserka je slavila rezultatom 6:2, 7:6(6), no Clijsters je pružila zaista sjajnu partiju kada se zna koliko se dugo nije družila s reketom i lopticom.

Tokom meča Clijsters je podsjetila na stare dane, te je nekoliko puta pogodila winnere kojih se ne bi postidjele ni Serena Williams ni Karolina Pliškova, današnje teniske zvijezde koje šalju prave "bombe".

Clijsters je bila dominantna početkom 2000-ih godina, a koliko dobro je igrala govori podatak da je u augustu 2003. godine zasjela istovremeno na prvo mjesto u singlu i dublu.

Nakon serije povreda Clijsters je 2005. godine odlučila da završi karijeru sa samo 23 godine.

Udala se i rodila kćerku Jadu, no nije mogla izdržati dugo bez tenisa.

Odlučila se vratiti 2009. godine, djelimično zbog toga što je željela da je svijet pamti kao jednu od najvećih. U tom trenutku, iako je godinama dominirala, imala je samo jednu Grand Slam titulu u singlu - onu s US Opena 2005. godine.

I uspjela je u tome. Odmah je iste godine stigla do nove titule na US Openu, a potom je i naredne godine slavila u New Yorku.

Posljednji Grand Slam koji je osvojila stigao je 2011. godine kada je konačno uspjela opravdati nadimak Aussie Kim i stići do titule na Australian Openu.

Nakon tog uspjeha odlučila je 2012. godine ponovo prekinuti karijeru. Malena Jada je ubrzo dobila braću Jacka i Blakea i činilo se da je njihova mama i definitivno završila s tenisom sa 41 titulom i skoro 25 miliona dolara od nagrada sa turnira.

No, u septembru prošle godine Clijsters, koja je 2017. ušla u Kuću slavnih, je najavila novi povratak. Iako su mnogi sumnjali da bi mogla igrati na vrhunskom nivou, ona je protiv Muguruze pokazala da još uvijek u njoj ima istog onog žara s kojim je nekad igrala. Čak i sa pokojim kilogramom viška.

Kao bivša najbolja teniserka svijeta ima pravo na pozivnice za turnire koje god bude željela igrati, te će to pokušati maksimalno iskoristiti.

Da li će Kim uspjeti ispisati još jednu bajku kao nakon prvog povratka? Ako se po jutru dan poznaje, mogla bi.