Tenis
51

Sjajni Del Potro: Vratio se na Grand Slam nakon 894 dana i srušio Wawrinku

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Argentinski teniser Juan Martin del Potro proživljava najemotivnije dane karijere nakon što je u 2. kolu Wimbledona srušio Stana Wawrinku.

Kada je Del Potro 2009. godine sa 21 godinom na leđima savladao velikog Rogera Federera u finalu US Opena, bilo je jasno da svijet gleda u talenta koji je na putu ka sjajnim uspjesima u tenisu. Međutim, dvije povrede ručnog zgloba usporile su uspon argentinskog tenisera.

Prvu je imao 2010. godine, a drugu 2014. godine nakon nastupa na Australian Openu. Od tog Grand Slama do ovogodišnjeg nastupa na Wimbledonu, Del Potro nije nastupio ni na jednom Grand Slam turniru. Njegova pobjeda u 1. kolu Wimbledona protiv Stephanea Roberta bila je ujedno i njegova prva pobjeda na Grand Slam turnirima nakon 894 dana odsustvovanja.

Del Potro tu nije stao i danas je srušio i Stana Wawrinku pobijedivši ga sa 3:1 u setovima (3:6, 6:3, 7:6 /7:2/, 6:3).

Argentinac ni u ovom meču nije mogao forsirati snažne bekhend udarce zbog toga što je povreda zgloba ostavila traga, ali to ga nije spriječilo da pobijedi.

"Bio sam zaista tužan tokom posljednje dvije godine. Moje ruke se sada tresu, ovo je senzacija za mene, jer ponovo igram tenis i osjećam se živim", kazao je Del Potro nakon meča.