US Open
0

Serena Williams zbog drskosti kažnjena sa 82.500 dolara

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Zbog “teške uvrede” i “naročito neprimjerenog ponašanja” prema jednoj linijskoj sutkinji tokom polufinalnog meča ovogodišnjeg US Opena Serena Williams rekordno je kažnjena.

Američkoj je 27-godišnjoj teniserki, trenutno prvorangiranoj na WTA listi, Odbor Grand Slam turnira odredio kaznu od minimalno 82.500 američkih dolara.

Osim novčanim iznosom Serena je kažnjena rokom kušnje u dvogodišnjem trajanju. Bude li ponovila sličan incident na Grand Slam turnirima tokom sljedeće dvije godine te time narušila uvjetnu kaznu, novčana će joj se kazna povisiti na 175.000 dolara, te će joj biti zabranjen nastup na prvom sljedećem US Openu.

Povjerenik Grand Slama Bill Babcock potvrdio je da je Sereni izrečena kazna najrigoroznija u historiji Grand Slam turnira. Dosad je najgore prošao, novčanom kaznom od 48.000 dolara, Jeff Tarango, također zbog incidenta na US Openu, i to u devedesetim godinama prošlog stoljeća.

Serena je linijskoj sutkinji tokom polufinalnog meča, kojeg je na kraju izgubila od Belgijke Kim Clijsters, zaprijetila da će joj “nabiti je.... lopticu niz grlo”.

Od nagrade za polufinalni nastup u New Yorku zaradila je 350.000 dolara. Lani je zaradila najviše među teniserkama (6,5 miliona dolara), dok je u karijeri od nagrada privrijedila 28 miliona dolara.

Njezin ju je matični savez, USTA, kaznio s deset hiljada dolara, maksimalnom kaznom koju propisuje njihov pravilnik.

Trenutno se Amerikanka nalazi na Barbadosu, gdje igra egzibicijski turnir. Babcock ju je o kazni, otkrio je, informisao.