Tenis
1

Grčki teniser Alexandros Jakupović: Jedan dio mene je još uvijek u BiH

Piše: J. Hadžiahmetović
Alexandros Jakupović jedan je od četiri člana grčke Davis Cup reprezentacije koja će u petak i subotu igrati protiv izabranika selektora Amera Delića u okviru prvog kola druge grupe euro-afričke zone.

Alexandros je porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Njegov otac je Mostarac koji je većinu života proveo u Sarajevu iz kojeg je kao 18-godišnjak otišao u Pariz gdje je upoznao Grkinju, svoju buduću suprugu, sa kojom je dobio sina. Nedugo nakon Alexandrosovog rođenja, preselili su se u Atinu gdje i danas žive.

"Često smo prije rata dolazili u Bosnu u posjetu rođacima i prijateljima. Zadnji put sam bio ovdje kad sam imao sedam godina. Naravno da imam osjećaj prema ovoj zemlji u kojoj žive moji rođaci i za koju me vežu određena sjećanja", kaže Jakupović za portal Klix.ba.

U njegovoj porodici zvanični jezik je francuski na kojem se svakodnevno sporazumijevaju. Kako kaže, od oca je naučio nekoliko riječi na bosanskom.

"Znam osnovne stvari kada je riječ o bosanskom jeziku, ali skoro sve razumijem. Slušao sam svog oca kako govori preko telefona tako da sam ponešto naučio", dodaje naš sagovornik.

"Jedan dio mene je još uvijek ovdje, u Bosni. Sjećam se da mi je baka pekla lepine i ćevape, da smo išli na Igman...", sjeća se 32-godišnji grčki teniser predratnog vremena u našoj zemlji.

Kako kaže, dobro poznaje sve igrače naše Davis Cup reprezentacije koju čine Damir Džumhur, Tomislav Brkić, Aldin Šetkić i Mirza Bašić kao i selektora Amera Delića.

"Reprezentacija BiH je iz godine u godinu sve bolja i imate dobrog selektora. Mi ćemo sve uraditi da pobijedimo u ovom meču, ali bit će veoma teško", kaže Jakupović uoči teniskih mečeva u petak i subotu u dvorani "Ramiz Salčin" na Mojmilu.

Trenutno se nalazi na 519. mjestu ATP ljestvice i u dosadašnjoj karijeri nije napravio zapaženiji rezultat.

Osim njega u Sarajevo su stigli Theodoros Angelinos (256), Markos Kalovelonis (691) i Charalampos Kapogiannis (964).