Tenis
25

Davis Cup: Džumhur i društvo spremni za mečeve protiv Turske

Piše: M. Ć.
Tereni Stens spremni za mečeve (Foto: Klix.ba)
Davis Cup reprezentacije Bosne i Hercegovine i Turske doputovale su u Bihać, gdje će se od 15. do 17. jula odigrati mečevi u okviru 2. kola II Euroafričke grupe. Tim povodom u Bihaću je danas održana press konferencija oba tima, na kojoj su se obratili svi igrači i članovi timova.

Medijima su se prvo obratili članovi Davis Cup reprezentacije Turske, odnosno svih pet igrača koji će nastupiti u predstojećim mečevima: Haluk Akkoyun (kapiten), Marsel Ilhan, Cem Ilkel, Anil Yuksel i Tuna Altuna. Svi su iskazali zadovoljstvo prijemom i uslovima koji vladaju na teniskim terenima u Bihaću.

Haluk Akkoyun, selektor reprezentacije Turske, kazao je da vlada veliko prijateljstvo između igrača obje reprezentacije, te očekuje da odlične mečeve u sljedećih nekoliko dana.

"Već smo jednom pobijedili BiH"

"BiH ima veoma zaista dobre igrače i sigurno neće biti lako igrati. Ipak, s obzirom na to da je velika čast igrati za svoju zemlju, naši igrači će se potruditi da daju svoj maksimum. Uostalom, već smo jednom pobijedili BiH, zašto to ne bismo mogli to učiniti opet“, istakao je Akkoyun.

Njihov najbolji igrač Marsel Ilhan osvrnuo se na našeg najboljeg tenisera Damira Džumhura.

"Damir je jako dobar igrač, dobro ga poznajem i već sam igrao s njim nekoliko puta do sada. Međutim, tenis je igra u kojoj nikada ne možete znati ishod, tako da svi imaju šanse. U svakom slučaju, bolji će pobijediti", istakao je Ilhan.

Medijima se obratio i član dubl tima Tuna Altuna, koji je rekao da je velika čast biti dio Davis Cup tima.

"Za nas će ovo biti veoma težak meč, zato što je prvi igrač bh. tima pobijedio Nadala prije izvjesnog perioda", kazao je Altuna, istakavši pritom da je njegova nana porijeklom iz BiH, zbog čega je i on veoma blizak bh. mentalitetu i kulturi.

Konačno, turski igrači su skrenuli pažnju da su temperature visoke, te da bi jedino to moglo otežavati igru svim igračima.

Nakon Turaka, javnosti su se obratili članovi bh. tima.

Prvi Davis Cup meč u Bihaću

Na početku, dobrodošlicu svima poželio je direktor Teniskog saveza BiH Senad Hadžimešić, izrazivši nadu da će sve proteći u najboljem redu, kako je i planirano.

"Prvi put će se jedan Davis Cup meču BiH odigrati u gradu Bihaću. Stoga, ispred Teniskog saveza BiH, i u svoje lično ime, pozivam sve ljubitelje tenisa da dođu i bodre naš tim. S druge strane, našim dragim prijateljima iz Turske želim ugodan boravak u našoj zemlji i da se osjećaju kao kod svoje kuće", kazao Hadžimešić.

Selektor bh. tima Amer Delić zahvalio se organizatorima susreta, kazavši da je prvi put u Bihaću.

"Oduševljen sam ovim gradom, ljudima, smještajem, terenima. Sve je zaista odlično i u tom smislu nemam zaista nikakvih prigovora. Veoma dobro poznajemo igrače Turske, igramo kod kuće i mislim da smo definitivno favoriti. Ali sport se ne igra na papiru, već na terenu. Ima još nekih detalja na kojima ćemo poraditi, ali naši momci su spremni i na nama je da to odradimo kako treba", istakao je Delić.

Damir Džumhur, naš najbolji teniser, kazao je da veoma dobro poznaju oba njihova singl igrača te da su s njima igrali nekoliko puta do sada.

"Najbitnije je da se mi dobro spremimo, da našu igru podignemo na viši nivo. Ni ja ni Mirza nismo igrali ni jedan meč poslije Wimbledona, odnosno na zemlji, tako da neće biti lako. Lagano se privikavamo na podlogu, danas je, recimo, puno bolje nego jučer i ja sam siguran da ćemo do petka biti svi sto posto spremni", rekao je Džumhur, pozivajući sve Bišćane i Krajišnike da podrže naše igrače sa tribina, što je, kako je kazao, veoma bitno u Davis Cup susretima.

Žrijeb mečeva u četvrtak

Mirza Bašić je rekao da se nada dobrim nastupima svih naših igrača.

"Ilhana veoma dobro poznajemo Damir, Tomo i ja. Svi smo u poprilično dobroj formi i očekujemo dobre rezultate", kazao je Bašić.

Podsjećamo, singl mečevima u petak 15. jula od 12 sati, počinje Davis Cup susret BiH i Turske. Dubl mečevi su na programu u subotu 16. jula u 13 sati, a preostali singlovi u nedjelju 17. jula od 12 sati.

Tačan raspored mečeva bit će poznat nakon žrijeba koji je zakazan za četvrtak 14. jula u podne.

Mečevi se igraju teniskim terenima Stens u Bihaću, a u međuvremenu je započela i prodaja trodnevnih ulaznica po cijeni od 10 KM.