Veliki preokret
11

Bašić u neizvjesnoj završnici poražen od Kližana u drugom kolu ATP turnira u Minhenu

Piše: N. K.
Mirza Bašić (Foto: Twitter)
Mirza Bašić (Foto: Twitter)
Slovak Martin Kližan (122. ATP) plasirao se u četvrtfinale ATP turnira u njemačkom Minhenu nakon što je danas savladao bh. tenisera Mirzu Bašića (90. ATP) rezultatom 2:1, po setovima 4:6, 6:3 i 7:5.

Meč nije dobro krenuo po našeg tenisera, jer je već prvi servis izgubio i imao je zaostatak od 0:3 u prvom setu. Mirza je od tada zaigrao znatno bolje, napravio je dva breaka, preokrenuo rezultat i osvojio prvi set rezultatom 6:4.

Kližan se ipak uspio vratiti u drugom setu i savladati našeg tenisera rezultatom 6:3. Ključni je bio šesti gem, kada je Slovak napravio break dovoljan za izjednačenje u setovima. Treba istaći da su, za razliku od prvog seta oba tenisera bolje servirala s ukupno sedam asova, dok je Kližan uprkos nervozi i tri dvostruke pogreške ipak uspio sačuvati svaki svoj servis u drugom setu.

Izuzetno zanimljivo je bilo u trećem setu. Prvo je Kližan izgubio svoj servis, Mirza je poveo s 3:0, a onda je naš teniser totalno stao. Slovak je napravio dva breaka, preokrenuo rezultat i došao do prednosti od 4:3. Naš teniser se potom ponovo budi i uz break dovodi meč u dramatičnu završnicu. U njoj se bolje snalazi Slovak, koji je na kraju slavio teško izborenu pobjedu.

Kližan će u četvrtfinalu turnira u Minhenu igrati protiv boljeg iz duela između korejskog tenisera Hyeonh Chunga (22. ATP) i Nijemca Matthiasa Bachingera (163. ATP). Ovaj meč se igra danas poslijepodne, a sve osim pobjede Korejanca bilo bi prvorazredna senzacija.