Životni put mladog Tuzlaka
0

Amer Delić - od izbjeglice do zvijezde teniskog neba

Sarajevo-x.com
Amer Delić
Amer Delić
Nakon što je iz ratom zahvaćene rodne Bosne i Hercegovine otišao u Hrvatsku, gdje je proveo dvije godine, te se nakon toga odselio na Floridu, ime bh. tenisera Amera Delića je postalo prepoznatljivo u svijetu tenisa.

"Opcije za moju porodicu i mene su bile da ostanemo u BiH i živimo dan za danom ili da odemo i započnemo novi život. Odlučili smo se za ovo drugo. Moji roditelji su bili dovoljno hrabri da dođu u SAD iako nisu znali engleski jezik. Tokom rata smo vrijeme provodili u skloništima. Srećom, niko od moje porodice nije stradao. Otac i rođaci su bili na borbenim linijama", opisao je Amer svoje ratno iskustvo iz vremena koje je proveo u BiH.

Delić je djetinjstvo proveo u Tuzli, a u SAD je došao 1996. godine. Preseljenje u naprednu državu mu je povećalo šanse za uspjeh u tenisu.

"Organizacija The Luteran Social Services je pomagala porodicama da dođu u SAD i započnu novi život. Poomogla je i našim rođacima. Njihovi predstavnici su nas pitali da li imamo nekoga u SAD-u. Rekli smo da imamo rođake na Floridi. Organizacija nam je omogućila da stignemo kod njih", objasnio je Delić svoj put ka SAD-u.

Amer je srednju školu završio u Jacksonvilleu. Njegov uspjeh u tenisu ga je odveo u Illinois i Big Ten. Delićeva karijera na koledžu je kulminirala 2003. godine. Osvojio je nacionalno prvenstvo. Školu napustio ranije jer je započeo preofesionalnu karijeru. Svoj prvi profesionalnni turnir je igrao nekoliko mjeseci nakon što je nastupio kao amater na US Openu.

Uprkos tome što je ranije napustio školu, Delić nije odustao od diplome. U maju je završio sportski menadžment.

"Moji roditelji su do sada dolazili na mnoge mečeve, ali ne prečesto. Ponosni su na mene i sestru koja je doktorirala filozofiju", rekao je Delić.

Delićev uspon na rang listama ga je doveo do 60. mjesta na svjetskoj listi 2007. godine. To se dogodilo godinu dana nakon što je ušao u najboljih 100 tenisera na svijetu.

Nastupao i u dublovima za američki Davis Cup tim, ali je nakon toga odlučio nastupati pod bh. zastavom.

Delić je uspio pobijediti i nekoliko tenisera koji su se u tom trenutku nalazili među najboljih deset na svijetu. Jedan od njih je i Nikolay Davydenko, koji je tada bio treći igrač svijeta.

Amer se oporavio i od povrede lijevog koljena. Operativnim putem su sanirane tetive patele. Sada se priprema za nastup na French Openu. Nada se da će uspjeti proći kvalifikacije i kao i one za Wimbledon. Delić trenutno živi u Tampi. Osim u tenisu, odlično se snalazi u fudbalu, bejzbolu i golfu.

Tokom rehabilitacije od povrede koljena, Delić je igrao igre na PlayStationu 3. Na početku to nije želio činiti jer je mislio da će postati ovisan o njima. Najdraža mu je igra Call Of Duty: Black Ops koju nije igrao online zbog gašenja PlayStation mreže.

Ove sedmice je pobijedio Ryana Harrisona na ATP Challenger Tour Sarasota Openu vrijednom 75.000 dolara, a u srijedu je poražen od svog partnera u dublovima Pierrea-Ludoica Duclosa.