Komentari (22)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
prelijepo i prejako...da se najezis. a ovi iznad balavci neka i dalje bale po tastaturi i traze manu svemu
prelijepo stvarno, blago njima kad znaju uzivati a ne ko vecina nas svaki dan isti, kafa u gradu i to je vrhunac, sretno vam bilo, da vas nesrece zaobidju :)
A zamislite tek meraka nakon svog tog skijanja i vremena na snijegu, sav izmoren, popiti pivu na cistom planinskom zraku...ma ima li ista bolje. Svaka cast momci - to je uzivanje. A vi hahari samo ispijajte kafice po gradu i cumurajte o glupostima.
ne treba cucke lijepiti direktno kad se skinu sa skija, bolje je staviti onu folju između, duže traje ljepilo :) . super tura, nije fizički prezahtjevna 3-3,5 sata u oba smijera. vrijeme vas je poslužilo.
istina sto se tice sigurnosnih mjera, medjutim ovaj teren na kojem su bili poznajem izuzetno dobro i ova lijepa dionica je 100% sigurna po pitanju lavina i slicnih stvari..
@boem, Sve se slazem sa tobom, oprema skije za turno (i adekvatne cipele) mogu se nac za malo para polovno istina je i to sto si reko za izbjegavanje terena nagiba preko 30 stepeni, samo i za to treba odgovarajuce znanje, imati spravu zat mjerenje nagiba, jer slabo ko to moze odrediti golim okom, dalje unaprijed iscitati kartu i odrediti unaprijed rutu, i odrediti nagib, pratiti vremensku prognozu, temperature isl. Sve to nije skupo, ali bi trebalo da se stekne iskustvo. turno je fantazija, lijepo sto se ovim putem propagira, ali moze biti fatalno bez znanja navedenih tehnika i pomenute osnovne opreme za slucaj nezgode.
Nova oprema jeste skupa, polovna se nabavi za 200-300 KM. Prevoz od Sarajeva kosta isto koliko i do Bjelasnice s placenim parkingom, mi smo isli Daciom Sandero. Lavine jesu opasnost ako si budala i ne postujes prirodu. Ako prodje tri dana od zadnjih velikih padavina, ako ne hodas rubom vec po mjestu gdje viri kamenje, ako je juzna strana gdje je snijeg mokar i tezak nema teorije da izazoves lavinu. Cak smo probali zakotrljati grudvu snijega i nista. Po meni ovo je mogla biti i lijepa setnja cak i bez skija ali je put u losem stanju. Zalosno je da ski centar gdje ima preko metra snijega ima dvadesetak automobila na parkingu a dan kao iz snova. Nama je bilo super, dobro druzenje sunce i lijepa zezancija.
SVAKA CAST, PREJAKO
Ja se isto bavim turno skijanjem i imam polovnu opremu koja je koštala 200 KM, i mislim da nije puno.Što se tiče lavina traba izbjegavati ovakve izlete 3 dana nakon obilnijih padavina, dok se snijeg ne stabilizira, a naravno ibjegavati i padine preko 30% nagiba.
Uzbudlijiv, inspirirajuci i j''jeftin'', ali veoma opasan vid razonode, za one koji ne poznaju opasnosti terena, lavina isl. steta sto to nigdje nije pomenuto u tekstu. oprema koja je neophodna za ozbiljnije bavljenje turnim skijanjem je poprilicno skupa. Cak i ako se u pohod netaknutim terenima ide bez turnih skija, postoje neki rekviziti koje se apsolutno mora imati u ruksaku: pored standardnih kompleat prve pomoci, kompasa, rezervne garderobe, neophodno bi bilo imati lavinsku sondu, lopatu i lavinski primopredajnik. bez toga ici na hodanje i skijanje kroz netaknut snijeg je neodgovorno.
Uživaju kao mala djeca. :) Moram priznati da mi se ovo sviđa.
neka ste vi pricu odma na fukarluk okrenuli, kao skijanje mondenski sport, jest kad imas komplekse pa gledas koliko ti je jakna para, a ne da uzivas u snijegu, i kao sto rece momak, turno skije su duplo skuplje od obicnih skija, ai samo prevoz organizovati za ovakve ture, jer se u vecini slucajeva ne moze doci sa obicnim autima, tako da, manite se vise fukarluka, dosadna prica..
Zaboravio sam reći da sam i ja omladinac, 20 godina :)
Emire i ekipa, svaka čast što znate uživati. Ovih mjesec dana jedva sam čekao da sunce ugrije i odmah sam otišao na planinu sa prijateljima. Dođem navečer kući i vidim pun facebook slika sa ispijanja kafa u gradu, svaka slika ista, naočale i cuclanje ness-a vazdan. I što je najgore, sve omladina. Evo i danas ista situacija. I da, obrisao sam fb :)
Prekrasno. Koja je pjesma u videu?
Svaka casta za ove ljude..Samo u naslovu sto stoji da je ovo jeftino je ogromna greska...Oprema za turno skijanje je puno(duplo) skuplja nego za alpsko skijanje..Ovog vikenda ima tura sa vrha Bjelasnice do Stanara..http://www.pdfasto.com