Među 2.300 sportista iz 110 zemalja
0

FOTO / Josip Adžaip jedini predstavnik BiH na olimpijadi u Južnoj Koreji

Piše: Adisa Pobrić
Josip Adžaip u Južnoj Koreji
Josip Adžaip u Južnoj Koreji
Najveća sportska manifestacija za osobe s posebnim potrebama, Specijalna olimpijada, ove godine će biti održana u Južnoj Koreji. Među 2.300 sportista iz 110 zemalja svijeta u alpskom skijanju u disciplini slalom takmičit će se i predstavnik Bosne i Hercegovine Josip Adžaip.
Josip s maskotom
Josip s maskotom
U Južnu Koreju sa njim su otputovali trener Rusmir Mehičić i izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH Kada Delić-Selimović, koja će prisustvovati Kongresu Svjetske specijalne olimpijade. I Martina Tustonja trebala je putovati na olimpijadu, ali se pred polazak razboljela.

Josipu su ovo treće olimpijske igre i nada se da će ponovo uspjeti osvojiti medalju. Pripremao se na Rostovu, Busovačkim stajama i Kupresu. Njegov prvi nastup u disciplini Super G slalom predviđen je za četvrtak.

Rusmir Mehičić, Kada Delić-Selimović i Josip Adžaip
Rusmir Mehičić, Kada Delić-Selimović i Josip Adžaip
"Na prethodnim igrama u Japanu i Americi sam osvojio zlato i srebro, tako da se nadam da ću se i iz Južne Koreje vratiti s medaljom. Posljednja tri mjeseca sam sa trenerom intenzivno radio i mislim da ga neću razočarati", izjavio je član Centra Duga iz Novog Travnika i zahvalio se direktorici i osoblju ovog centra na velikoj podršci.

Josipov trener Rusmir Mehičić oduševljen je njegovim odnosom prema treningu i takmičenjima.

Josip s trenerom na pripremama
Josip s trenerom na pripremama
"Olimpijske igre na kojima je do sada nastupao promijenile su Josipov život, što još jednom pokazuje da sportski rezultati najbolje promovišu osobe sa posebnim potrebama. Nažalost, naša predstavnica Martina Tustonja neće putovati zbog bolesti koja je uznapredovala u tri dana prije polaska, ali se nadam da će se ona brzo vratiti sportu", kazao je trener Mehičić.

Izvršna direktorica Kada Delić-Selimović sa žaljenjem je ponovila da je tim i ovog puta imao problem s finansijama, iako je obaveza zemalja učesnika da snose troškove priprema, takmičenja i puta.

Jedini takmičar iz BiH na Specijalnoj olimpijadi u Južnoj Koreji
Jedini takmičar iz BiH na Specijalnoj olimpijadi u Južnoj Koreji
"Samo zahvaljujući razumijevanju Ministarstva za rad, socijalnu politiku, izbjegle i raseljene osobe Kantona Sarajevo i Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo mi putujemo u Južnu Koreju. Ali, bez obzira na sve, ja se nadam da ćemo se vratiti sa jednom od medalja i to će biti odgovor svima koji trebaju podržati sportske aktivnosti osoba sa posebnim potrebama i promociju države na međunarodnoj sceni", poručila je Delić-Selimović.

Ceremoniji otvaranja olimpijade u gradu Pyeongchangu, koja počinje u utorak, a traje osam dana, prisustvovat će i dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi. Najveću delegaciju ima zemlja domaćin, 169 sportista i 67 zvaničnika.

Specijalna olimpijada je 1968. godine odvojena od Paraolimpijade na kojoj se takmiče osobe s fizičkim nedostacima.