Skijanje
0

Janica osvojila skijaški grand slam

FENA
Trostruka olimpijska prvakinja Janica Kostelić pobjednica je današnjeg slaloma Svjetskog kupa skijašica u Ofterschwangu. Ovim trijumfom Janica je ostvarila jedinstveni rezultat u historiji Svjetskog kupa, u jednoj sezoni pobijedila je u svih pet disciplina (slalom, veleslalom, super-G, spust i kombinacija).

Drugo mjesto u današnjoj utrci pripalo je Austrijanki Kathrin Zettel (+1,33), a treća je bila njena sunarodnjakinja Marlies Schild (+1,45).

Bila je to još jedna demonstracija snage najbolje hrvatske sportašice svih vremena. Jučer zbog iscrpljenosti i visoke temperature nije ušla u drugu vožnju veleslaloma, a samo 24 sata kasnije jurila je stazom kao raketa.

Nakon prvog laufa Janica je bila treća, sa 16 stotinki zaostatka za vodećom, Šveđankom Anjom Paerson. U drugoj vožnji Janica je briljirala, ostvarila je uvjerljivio najbolje vrijeme druge vožnje. Nakon takve izvedbe bilo je jasno da Anja Paerson može do pobjede samo ako "ide na glavu". Šveđanka je to pokušala, no preriskantno skijanje koštalo ju je izlijetanja sa staze.

Ovom pobjedom, samo pet dana prije početka ZOI u Torinu, Janica je pokazala svojim konkurenticama da je u odličnoj formi.

Janica Kostelić ove je sezone pobijedila u svih pet disciplina (slalom, veleslalom, super-G, spust i kombinacija). Blizu takvog podviga bio je Amerikanac Bode Miller, koji je prošle sezone trijumfirao u četiri discipline, nedostajala mu je pobjeda u kombinaciji.

Priča o Janičinom skijaškom grand slamu počela je 21. decembra u Špindleruvu Mlynu, kada je slavila u veleslalomu. Zatim je sredinom siječnja u Bad Kleinkirchheimu u dva dana upisala pobjede u spustu i super-G. Sedam dana kasnije u St. Moritzu je trijumfirala u kombinaciji, a priča je zaokružena današnjom slalomskom pobjedom u Ofterschwangu.

Samoborka Nika Fleiss danas je bila 15. (+3,19), a Riječnka Ana Jelušić 21. (+3,86).

U ukupnom poretku Svjetskog kupa vodi Janica Kostelić sa 1382 boda. Druga je Paerson, koja ima 261 bod manje.