sport
10

Sarajevski polumaraton i društvena odgovornost prema zaštiti okoliša

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Osim što se po datumu vezao i za Međunarodni dan bez automobila i podigao svijest o značaju zaštite okoliša, protekli Sarajevo Coca-Cola polumaraton kroz sportske aktivnosti promovisao zdrav i aktivan životni stil u sklopu kojeg je neizostavan segment društvene odgovornosti prema zaštiti okoliša.

Kroz partnerstvo s neprofitnom kompanijom Ekopak već treću godinu zaredom tokom polumaratona se odvojeno prikuplja ambalažni otpad nastao nakon osvježenja učesnika i posjetilaca, te po završetku reciklira.

Radi se o nekoliko hiljada plastičnih čaša i dosta drugog otpada koji nastaje prilikom organizacije ovakvih masovnih manifestacija. Putem organizovanog recikliranja, kao što je to bio slučaj ovaj put, građanima se daje pozitivan primjer da se i u svakodnevnici treba odvojeno odlagati i reciklirati ambalažni otpad koji neće opterećivati okoliš i omogućit će zdravu životnu sredinu novim generacijama.

Ovo je ujedno i praksa na svim velikim maratonima širom svijeta a organizatori sarajevskog polumaratona su se posebno potrudili da sve okrepne stanice ostanu čiste nakon upotrebe i prolaska trkača i naravno da zona starta i cilja ostane čista i uredna. Ovdje je važan doprinos svih prisutnih, a posebnu ulogu su imali i volonteri na trasi polumaratona, posebno na okrepnim stanicama, koji se svake godine potrude da očiste otpad koji nastane osvježenjem trkača, saopćili su organizatori polumaratona.