Rukomet
27

Šabić: Nećemo suditi rukometnu ligu BiH zbog malverzacija u Savezu

Piše: S. H.
Zbog odluke Udruženja rukometnih sudija da članovi tog udruženja neće suditi muško rukometno prvenstvo BiH, nastavak takmičenja mogao bi se odvijati otežano.

Naime, zbog optužbi za grubo kršenje Statuta Rukometnog saveza BiH, član 35 i 40, zatim kršenja propisa Pravilnika o organizaciji takmičenja, član 17 i 29, kao i propozicija takmičenja član 54-57, Udruženje rukometnih sudija donijelo je odluku o obustavi suđenja u nastavku prvenstva.

Problem je nastao nakon što je pored dosadašnja tri formirano i četvrto udruženje rukometnih sudija u sistem takmičenja. Riječ je o novoformiranoj zajednici sudija i kontrolora koji nisu predviđeni statutom.

"Nikada nije data saglasnost za formiranje tog udruženja. To su uradili tri ili četiri bošnjačka člana Izvršnog odbora, koji su formirali novo udruženje uz podršku bivših članova Udruženja rukometnih sudija BiH koji su nezadovoljni", rekao je Mevludin Šabić, iz Udruženja rukometnih sudija BiH

Naglašeno je kako sudije iz tog udruženja neće dalje učestvovati u kršenju pravila i propozicija takmičenja.

"Komesar takmičenja pokušava preko Rukometnog saveza delegirati nove ljude, koji uopće nisu članovi Udruženja rukometnih sudija BiH. Jedino Udruženje rukometnih sudija može dostaviti liste sudija koji će suditi", zaključio je Šabić u razgovoru za Klix.ba.

Uprkos pokušajima kontaktiranja čelnih ljudi Rukometnog saveza BiH, nažalost nismo dobili njihovu verziju priče u vezi sa optužbama za kršenje Statuta i pravilnika.