Prvenstvo karijere
21

Rukometašica Ćamila Mičijević sjajnim igrama na Euru u vrhu svih individualnih statistika

K. H.
Foto: Pixsell.hr
Foto: Pixsell.hr
Hercegovka Ćamila Mičijević najbolja je igračica ženske rukometne reprezentacije Hrvatske na Evropskom prvenstvu u Danskoj, a svojim sjajnim igrama tokom čitavog prvenstva privukla je veliku pažnju i posebno skrenula pažnju na sebe.
Ćamila je sa 30 postignutih golova u dosadašnjem takmičenju na četvrtom mjestu liste najboljih strijelaca ovogodišnjeg prvenstva, a ispred nje su Norvežanka Nora Mork s 42 gola, Crnogorka Jovanka Radičević sa 39, te Španjolka Carmen Martin s 32 gola.

Pored toga, rukometašica porijeklom iz BiH ima 54 posto realizacije šuta, a drži osmo mjesto po najsnažnijem udarcu na turniru, što joj je pošlo za rukom u meču protiv Srbije kada je lopta nakon njenog šuta u gol ušla brzinom od 122 km/h. Rekord prvenstva drži Mađarica Noemi Hafra s udarcem od 129 km/h.

Pored toga, Mičijević je sa 16 asistencija na diobi 11. mjesta i u ukupnom zbroju golova i asistencija zauzima visoko šesto mjesto, a također drži četvrto mjesto po zbiru blokiranih udaraca i ukradenih lopti.

Rukometašice Hrvatske će u petak igrati meč polufinala protiv Francuske, reprezentacije protiv koje su zadnji meč igrale 2013. godine, dok će se u durgom polufinalu sastati rukometašice iz Danske i Norveške.

Ćamila je nedavno u intervju za Klix.ba jasno istakla da u trenutku biranja reprezentacije uopšte nije imala mogućnost da bira, a nakon toga i igra za svoju državu - Bosnu i Hercegovinu, a koja već deceniju nema seniorsku reprezentaciju. Trenutno nastupa za francuski Metz, jedan od najboljih ženskih rukometnih klubova u Evropi.