Dva produžetka
28

Rukometaši Španije pobijedili Norvešku u jednom od najluđih mečeva ikada i plasirali se u polufinale SP-a

H. H.
Duel Sandera Sagosena i Daniela Dujshebaeva (Foto: EPA-EFE)
Duel Sandera Sagosena i Daniela Dujshebaeva (Foto: EPA-EFE)
Rukometaši Španije plasirali su se u polufinale Svjetskog prvenstva koje se održava u Poljskoj i Švedskoj nakon što su u nevjerovatnoj utakmici poslije dva produžetka pobijedili Norvešku rezultatom 35:34.

Norvežani su vodili gotovo cijelim tokom meča, a imali su i posljednji napad pri vodstvu 25:24 i igrača više nekoliko sekundi prije kraja. Ipak, napravili su tehničku grešku, pa je Španija iz kontre postigla gol i izborila produžetak.

Španija je lovila zaostatak i u dodatnih deset minuta, a kada su konačno poveli i zatim se odbranili, ovoga puta oni su bili u situaciji da imaju posljednji napad na utakmici u situaciji kad su vodili.

Međutim, drama je nastavljena, jer su izgubili loptu, a Norveška je iz kontre izjednačila na 29:29 i izborila je drugi produžetak.

I u posljednjih deset minuta igralo se gol za gol, ali Španija je bila ta koja je imala više sreće i koncentracije u ključnim trenucima.

Daniel Dujshebaev je preuzeo odgovornost i postigao je gol, a zatim je De Vargas odbranio zicer Bjornsenu i odveo Španiju u polufinale na megdan Danskoj.

Junak Španije bio je golman De Vargas sa čak 16 odbrana, dok su najefikasniji bili A. Dujshebaev sa osam, te Fernandez sa sedam i Canellas se pet golova.

Norvežanima nije pomoglo ni devet golova Bjornsena i osam Bartholda.

U drugom polufinalu igranom u istom terminu Danska je deklasirala Mađarsku rezultatom 40:23.

Gidsel je postigao devet, Pytlick sedam, a Kirkelokke šest golova za Dansku. U redovima Mađarske najefikasniji su bili Bodo sa šest i Lekai sa pet pogodaka.

Večeras se igraju i preostala dva četvrtfinalna para u kojima se sastaju Francuska - Njemačka i Švedska - Egipat.