Osude sa svih strana
23

Francuzi se sada odriču Karabatića i proglašavaju ga Srbinom

Klix.ba
Nikola Karabatić
Nikola Karabatić
Najbolji rukometaš svijeta Nikola Karabatić je nakon plaćanja kaucije izašao na slobodu, a zanimljivo, sve je više Francuza koji ga osuđuju i traže žestoku kaznu.

Francuski mediji su Karabatića počeli oslovljavati kao francuskog rukometaša srpskih korijena. Više nije samo Francuz. Sada se manje ponose brojnim njegovim uspjesima i trofejima.

Protiv takvog pristupa istupio je poznati magazin Le Nouvel Observateur, smatrajući da je licemjerno veličati francusku pripadnost sportiste kada se postižu uspjesi, a isticati njihovo nefrancusko porijeklo kad se pojave afere. Zbog optužbe za namještanje utakmica Karabatić će vjerovatno izgubiti i brojne sponzore.

Kladionica BetClic, čije je Karabatić zaštitno lice, već je izbrisala rukometaša sa plakata kampanje koju je snimio zajedno sa francuskim fudbalerom Marcelom Desaillyjem te košarkašem Tonyjem Parkerom. O tome razmišljaju i njegovi preostali sponzori – Adidas, Kinder i Ferrero. A prema procjenama, Karabatić od sponzorskih ugovora godišnje zarađuje 700.000 eura, prenosi Večernji list.

"Koliko je Nikoli teško zbog svega, najbolje pokazuje to što se za vrijeme ispitivanja rasplakao pred sudijom" otkrio je Karabatićev advokat Eric Dupond Moretti.