Napisan 200 godina prije Krista
0

Pronađen najstariji sportski priručnik za hrvanje

Totalsport
Istraživački tim američkog Univerziteta Columbia u Egiptu je iskopao drevni priručnik o sportskom hrvanju. Procjenjuje se da je napisan 200 godina prije Krista.

Pisani je trag priručnika s instrukcijama kako se hrvati pronađen je na jednome odlagalištu otpada u Egiptu. Ostat će, nakon što ga restauriraju, pohranjen u univerzitetskom arhivu. Ima u tome podosta simbolike: Columbia je univerzitet s najstarijim hrvačkim programom u Sjedinjenim Državama.

Pronađeni svitak smatra se najstarijim sportskim priručnikom uopće, te također, smatraju njegovi pronalazači, potvrđuje postojanje drevnih Olimpijskih igara.

"Pronalazak ovog dokumenta dokazuje koliko je hrvanje važno za američku, kao i za svjetsku sportsku kulturu. Riječ je o sportu izgrađenom na jezgru vrijednosti. To je nešto što nikada ne smijemo zaboraviti", rekao je Kerry McCoy, današnji trener hrvača s Marylanda i dva puta američki olimpijac.

Sadržaj priručnika dokazuje da se hrvački potezi nisu naročito izmijenili od vremena njegova nastanka do današnjih dana. Unutra su opisani svi zahvati, primanja, borba rukama za hvatačku poziciju, kao i položaji glave na suparničkom ramenu. Svi tehničko-taktički elementi borbe, koji ju krase i danas, nalaze se unutra.