Kraj kakav niko ne želi
34

Gruzijac kojeg slavi cijela Srbija iznenada je završio karijeru na tužan način

D. P.
Datunašvili je 2020. odlučio nastupati za Srbiju (Foto: OK Srbije)
Datunašvili je 2020. odlučio nastupati za Srbiju (Foto: OK Srbije)
Zurab Datunašvili, Gruzijac koji je oduševio Srbiju nastupajući pod zastavom te zemlje, primoran je na tužan način završiti bogatu hrvačku karijeru.
Datunašvili (32) iznenada je prekinuo slavnu karijeru zbog zdravstvenih problema o kojima nije želio mnogo pisati. U današnjoj objavi poručio je kako zbog zdravstvenih razloga nije u mogućnosti vratiti se u formu.

Ovaj Gruzijac je 2020. godine odlučio promijeniti reprezentaciju i nastupati za Srbiju. Po obje strane nije se moglo bolje završiti. Godinu dana kasnije, na Olimpijskim igrama osvojio je bronzanu medalju te tako ostvario najveći uspjeh u karijeri.

Tom prilikom dočekao ga je veliki broj srbijanskih navijača, a godinu kasnije postao je i svjetski prvak. Izabran je za najboljeg sportistu Srbije u izboru Olimpijskog komiteta 2022. godine.

"Otkad znam za sebe, posvećen sam hrvanju. Bilo je nekih velikih pobjeda, ali i mnogih razočarenja u mojoj karijeri. Sa samo 21 godinom sam se plasirao na svoje prve olimpijske igre i ostvario sam san svakog sportiste. Poslije Olimpijskih igara u Tokiju, moj cilj su bile Igre u Parizu i pripremao sam se za njih. Dio javnosti je prošlog ljeta znao da sam imao zdravstveni problem i da mi je potrebna hitna operacija. Nažalost, uslijed zdravstvenih razloga, nisam u mogućnosti da se vratim u formu i zato završavam karijeru s 32 godine", napisao je Datunašvili na svom Facebooku.

Gruzijac, koji je oduševio Srbiju, dodaje da će ostati u hrvačkom sportu i da će razvijati mlade takmičare u "svojim" zemljama.

"Ne želim da napustim sport, iako neću biti više aktivan takmičar. Želim da iskoristim svojih 26 godina iskustva u hrvanju kako bih razvijao sport u Srbiji, Gruziji i na drugim mjestima", dodao je.

Datunašvili u penziju odlazi s olimpijskom bronzom, dvije titule svjetskog prvaka, tri titule evropskog prvaka i jednim evropskim srebrom.