Bronzani u Tokiju
333

Ko je Gruzijac, novi heroj Srbije: Predsjednik saveza ga tukao metalnom šipkom

D. P.
Datunašvili je u meču za bronzu savladao Hrvata Hukleka (Foto: EPA-EFE)
Datunašvili je u meču za bronzu savladao Hrvata Hukleka (Foto: EPA-EFE)
Zurab Datunašvili heroj je dana u Srbiji nakon što je donio bronzu sa Olimpijskih igara u Tokiju, a mnoge medije zaintrigirala je nekonvencionalna priča o njegovoj hrvačkoj karijeri.

Datunašvili je Gruzijac koji se od 2020. godine takmiči pod zastavom Srbije. U pitanju je odlični hrvač koji je našim susjedima donio bronzanu medalju u Tokiju u kategoriji do 87 kilograma grčko-rimskim stilom.

Ipak, zanimljiv je način na koji je došlo do promjene sportskog državljanstva. Datunašvili je osvojio dvije titule prvaka Evrope (2016. i 2017. godine) za Gruziju, no onda je doživio incident na takmičenju u Tbilisiju.

Mediji u Srbiji navode kako je Gruzijac pretučen na jednom takmičenju, a glavni akter bio je predsjednik Hrvačkog saveza Gruzije Gega Gegešidze.

Tom prilikom Gegešidze je metalnom šipkom udario Datunašvilija u gomili koja se formirala nakon kontroverznog meča.

Predsjednik saveza je tada uhapšen, a onda i pušten uz plaćenu kaznu, dok je Datunašvili odlučio da napusti svoju zemlju i pronađe zastavu pod kojom će se boriti u budućnosti.

Datunašvili je nakon incidenta razgovarao sa Mihailom Kadžajom, svojim zemljakom i prijateljem koji je već nastupao pod zastavom Srbije i tu je došlo do odluke za koju će državu nastupati.

"Rekao sam mu da želim da napustim Gruziju. On mi je tad otkrio da bi Srbija možda bila zainteresovana za mene. Kontaktirao me je predsjednik Hrvačkog saveza Željko Trajković, i tako sam se našao tu gdje sam i sad", rekao je jednom prilikom Zurab.

Tako je došlo do saradnje koja je donijela mnogo toga lijepog za obje strane. Datunašvili je, podsjetimo, u meču za bronzu u Tokiju slavio protiv Hrvata Ivana Hukleka rezultatom 6:1.