Red Bull Cliff Diving
0

FOTO+VIDEO / Počelo svjetsko takmičenje u visinskim skokovima u vodu

Klix.ba
Orlando Duque je pobjednik prve etape ovogodišnje Red Bull Cliff Diving Svjetske serije održane u subotu u gradu Bonifacio na Korzici.

Orlando Duque, pobjednik Svjetske serije 2009. godine i devetostruki svjetski šampion, vratio se skokovima nakon jednogodišnje pauze zbog povrede i pokazao da je i dalje jedan od najboljih skakača.

Četiri runde skokova sa visine od 27 metara osigurale su mnoštvo spektakularnih trenutaka, ali Duqueova dosljednost je bila vrhunac dana. Kolumbijac je dobio ocjene između 7,5 i 9 u sve četiri runde i ukupno 462 boda.

Drugoplasirani u prvom takmičenju ove sezone bio je Amerikanac Steven LoBue i time je novajlija iz 2011. godine osigurao prvi podij u Svjetskoj seriji. Michal Navratil, koji je u međusobnom duelu pobijedio šampiona Garyja Hunta, završio je na trećem mjestu.

"Nisam želio da u povratku razočaram“, rekao je 37-godišnji Kolumbijac.

"Radio sam zaista naporno i znao sam, ukoliko dosegnem prošlogodišnji nivo, da će sve biti dobro. Znam da ima dosta momaka koji su napredovali, ali ja imam iskustvo i znanje da budem na vrhu. Moja fokusiranost dolazi sa iskustvom.

Vjerovatno sam imao teških situacija više nego bilo koji od ovih momaka. U ovom sportu sam 15 godina. Sve sam već proživio! Posjedujem vještinu da posmatram more i čekam pravi trenutak za skok. Postoje mnoge stvari koje dolaze samo sa iskustvom. Neki od novih momaka imaju veliku želju, hrabri su, ali im je potrebno još vremena kako bi došli na sami vrh“, rekao je Duque.